США найближчим часом передадуть Україні нову партію касетних боєприпасів – NYT

Читать на русском
Касетні боєприпаси показали свою ефективність на війні проти росії. США найближчим часом передадуть Україні нову партію
nbcnews.com

Адміністрація президента США Джо Байдена має намір найближчим часом передати Україні нову велику партію касетних боєприпасів.

Про це із посиланням на трьох американських чиновників повідомляє The New York Times.

Конвенція про заборону касетних боєприпасів: які країни не приєдналисяКонвенцію про заборону касетних боєприпасів ратифікували 111 держав, не ратифікували – 71. Більше – на інфографіці.

Серпневі кадри виведення російських військ із Урожайного на південному сході не залишають сумнівів щодо ефективності касетних боєприпасів, зазначає видання.

Першу партію касетних боєприпасів було відправлено Україні в середині літа, щоб гарантувати, що у ЗСУ не закінчаться боєприпаси. Найближчим часом США планують надіслати ще більше боєприпасів цього типу.

За словами одного з американських чиновників, ця зброя відіграла ключову роль у збереженні імпульсу, який ЗСУ нещодавно набрали на південному фронті.

Деякі українські військові заявили, що американські касетні боєприпаси стали потужним доповненням до іншого західного озброєння і необхідною заміною їх виснажених запасів 155-міліметрових артилерійських снарядів.

Касетні боєприпаси використовуються переважно у ситуаціях, коли ворожа піхота незахищена. Вони значною мірою неефективні проти окопаних російських позицій, які є основною перешкодою контрнаступу.

Найбільш ефективними касетні боєприпаси є, на думку західних чиновників та експертів, проти сил і автоколон, розосереджених на відкритій місцевості.

Нагадаємо, Україна зобов'язалася використовувати касетні боєприпаси на війні, дотримуючись п'яти принципів. На початку серпня Пентагону було передано перший звіт про їхнє використання.

Не всі союзники підтримали надання Україні такого виду військової допомоги, більше про їхню позицію – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: