Кривавий диктатор чи великий вождь: як змінювалося ставлення українців та росіян до Сталіна

Читать на русском

Росіяни настільки відвикли від демократії, що вже почали тужити за сталінськими репресіями. Соціологічне опитування показало, що понад 60% громадян ставляться до радянського диктатора з «повагою, захопленням чи симпатією». Крім того, за результатами іншого опитування, Сталін опинився на третьому місці серед найпопулярніших правителів в історії росії (65%). Це лише підкреслює ту прірву у мисленні, яка розділяє українців та росіян – ставлення наших громадян до Сталіна з кожним роком дедалі погіршується. Порівняння – на інфографіці «Слово і діло».

У той час як в Україні майже не залишилося громадян, які позитивно ставляться до Йосипа Сталіна, у росії зростає його популярність. Порівняння – на інфографіці.
Ставлення українців та росіян до СталінаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У 2012 році, за результатами опитування соціологів, до Йосипа Сталіна позитивно ставилися 23% українців, 37% – негативно, 27% мали байдуже ставлення.

Ставлення росіян до Сталіна на той час було приблизно таким самим: 28% ставилися позитивно, 23% – негативно, 33% – байдуже.

В 2016 році, коли в Україні вже відбулася Революція Гідності та почала війна, 17% громадян ставилися до Сталіна позитивно. Частка тих, хто ставився негативно, майже не змінилася – 38%. Але побільшало тих, кому було складно дати оцінку – 19% проти 12% у 2012-му.

Натомість у росії вже 37% громадян стали ставитися до Сталіна з «повагою, захопленням чи симпатією», байдужими залишалися 32% опитаних, а 17% його постать вселяла «неприязнь, роздратування, страх, огиду чи ненависть».

За даними опитувань у 2018 та 2019 роках 14% та 16% українців позитивно ставилися до радянського диктатора. Частка тих, хто ставився негативно, становила 42% та 40% відповідно.

Серед росіян до 2019 року вже понад половина позитивно оцінювали фігуру Сталіна. Негативно до нього ставилися 14% опитаних.

В 2021 році 18% українців позитивно оцінювали фігуру Сталіна, 38% – негативно, також зросла частка байдужих.

Але після початку повномасштабної війни лише 4% громадян України позитивно ставляться до диктатора, 61% – негативно. Зменшилася також частка байдужих та тих, кому складно дати оцінку.

У росії ж продовжується стабільне зростання кількості симпатиків Сталіна – у 63% опитаних до нього позитивне ставлення і лише у 8% негативне.

До речі, як погіршувалося ставлення українців до росії та росіян, можна відстежити на інфографіці «Слово і діло».

Нагадаємо, раніше ми писали, у якому віці та від чого помирали диктатори XX століття.

Крім того, наші аналітики порівнювали політику володимира путіна та Адольфа Гітлера.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: