Як змінювалося ставлення українців до росії та росіян

Читать на русском

Рік повномасштабної війни кардинально змінив ставлення українців до країни-агресора та її громадян. Якщо ще кілька років тому українці могли нейтрально ставитись до росіян, то після підтримки ними путінського вторгнення усі ілюзії зникли. Росію як державу більшість наших громадян тепер сприймають виключно як ворога. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Після року повномасштабної війни більшість українців холодно ставляться до росіян і вважають рф ворожою державою. Як змінювалося ставлення – на інфографіці.
Ставлення українців до росіянСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У травні 2018 року, за даними опитування групи «Рейтинг», 47% українців охарактеризували своє ставлення до росіян як «тепле». Нейтрально до них ставилися 30% респондентів, холодно – 23%.

У квітні 2021 року, коли росія нарощувала війська біля українського кордону, ставлення до росіян погіршилося – 41% опитаних назвали його «холодним» та 30% «теплим». Нейтральних теж поменшало – 27%.

При цьому 56% українців сприймали росію як однозначно ворожу державу, 20% – швидше ворожу. Лише 4% громадян вважали рф однозначно дружньою країною.

Наприкінці 2021 року ставлення українців до росії трохи покращилося: 53% назвали її ворожою державою, 19% – скоріше ворожою, 9% – нейтральною, і по 6% – однозначно і скоріше дружньою.

Після повномасштабного вторгнення росії, у березні, українці ще вірили в «хороших росіян»: 13% охарактеризували ставлення до них як «тепле», 51% – як «холодне», 31% – «нейтральне».

Але саму росію більшість українців (95%) уже вважали виключно ворожою державою. У жовтні цей показник трохи знизився – до 93%.

У квітні минулого року було зафіксовано різке погіршення ставлення до росіян – 69% українців відповіли, що ставляться до них холодно. Тепло ставлення вдалося зберегти лише 8% опитаних, нейтральне – 20%.

До серпня вже 81% українців характеризували своє ставлення до росіян як «холодне», як «тепле» – лише 3%, нейтральне – 14%.

Нагадаємо, «Слово і діло» також дослідило, як змінювалися настрої українців щодо закінчення війни з Росією.

За результатами опитування КМІС, більшість українців вважають, що необхідно завдавати ударів по території росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: