Укренерго могло закупити бронежилети за завищеною вартістю – НАБУ

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку проводять слідчі дії за фактом імовірного заволодіння коштами національної енергетичної компанії.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують імовірний факт закупівлі за завищеною вартістю Укренерго бронежилетів 4-го класу у приватної компанії.

Про це йдеться в ухвалах Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 9 серпня, повідомляє «Слово і діло».

За версією слідства, службовці «Укренерго» у період з березня 2022 року по травень 2022 року придбали у ТОВ «ТОП Трейдінг Лайн» «бронежилети модульні тактичні В2 4-го класу» на загальну суму 20 212 500 грн. При цьому, ціна одного бронежилету склала 16 500 грн з ПДВ. Водночас, як встановили детективи, вказана компанія у цей же період продавала ці ж бронежилети іншим компаніям, у тому числі неплатникам ПДВ, за ціною від 8 530 грн до 11 750 грн за одиницю.

Тому, на думку детективів, вказана закупівля могла бути проведена з метою заволодіння державними коштами та завдання збитків державі. Як встановила судово-товарознавча експертиза, вартість вказаних бронежителів у квітні 2022 року становила 8 166,67 грн з ПДВ. За результатами комплексної судової товарознавчої експертизи встановлено вартість цих бронежителів – 8 193 грн з ПДВ за одиницю. Ймовірні збитки могли встановити 10,26 млн грн.

Детективи НАБУ провели обшук у начальника управління ланцюгами поставок ПрАТ «НЕК «Укренерго» Олега Пояна. У нього вилучили телефон, на якому знайшли листування щодо цієї закупівлі. Телефон визнали речовим доказом і на нього наклали арешт. Адвокат Пояна намагався зняти арешт з телефона, але суд йому відмовив.

Також детективи обшукали колишнього економіста відділу маркетингового дослідження та економічної безпеки Укренерго Сергія Шеремету. У нього теж знайшли мобільний телефон, на якому були листування про вказану закупівлю. Арешт телефону залишили в силі.

Крім службовців Укренерго НАБУ прийшло з обшуками до Марини Безрукової, в якої також вилучили мобільний телефон і ноутбук. На техніці знайшли листування щодо цих бронежилетів. Техніка теж залишилася заарештованою.

Нагадаємо, НАБУ розслідує закупівлю акумуляторів філією «Укрзалізниці». Також детективи ведуть слідство за фактом розкрадання на недобудованій школі під Івано-Франківськом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: