НАБУ розслідує легалізацію коштів експосадовцем Держмитниці

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку розслідують імовірне відмивання коштів злочинного проходження близькою людиною ексмитника.
Руслан Черкасський

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують факт імовірної легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, колишнім заступником голови Державної митної служби України Русланом Черкасським. Його співмешканка вивезла велику суму готівки.

Про це йдеться в матеріалах судової справи та розповідають співрозмовники в органах правопорядку, повідомляє «Слово і діло».

Як встановило слідство, в 2022 році співмешканка Черкасського Марія Трифонова вивезла з України в Польщу кошти в загальному розмірі 1 645 551 євро. Однак сукупний розмір коштів Черкасського та Трифонової станом на 30.06.2022 не могли перевищувати 16 012 844 грн, 75 тисяч євро, 255 тисяч доларів, що значно менше ніж 1 645 551 євро, які Трифонова перемістила в період з 14.03.2022 до 22.06.2022 через державний кордон.

До того ж, співмешканка Черкасського під час виїзду з України не декларувала переміщення коштів через митний кордон України, приховавши факт володіння цими коштами та відомості про їх походження.

В подальшому, Трифонова розпочала переказувати вказані кошти на рахунки литовської компанії UAB «Medium group» в якості акціонерних внесків, всього переказавши цій компанії кошти в сумі приблизно 1,13 млн євро. Пізніше вона стала власницею 33,7% акцій вказаної литовської компанії, яка володіє 100% акцій литовських компаній UAB Medihub, UAB Medihub services та UAB Innovatum. З огляду на зазначене, існує ймовірність того, що придбання вищевказаних акцій було здійснено з метою легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, в тому числі вивезених Трифоновою в першій половині 2022 року в сумі 1 645 551 євро.

Сама співмешканка Черкасського стверджувала, що з 2016 року отримала наступні позики: 1 млн доларів з датою повернення у 2025 році; ще 550 тис. дол. з такою ж датою повернення та ще 600 тис. євро з датою повернення у 2023 році. За її словами, ці кошти позичалися для розвитку бізнесу та використані для такого розвитку, в тому числі шляхом інвестування в бізнес за кордоном. Вона відкрила три клініки естетичної медицини в Україні, а також відкрито чотири клініки у Литві та одну в Латвії.

Однак, як встановлено слідство, позика в 550 тис. дол. була отримана від громадянина Сирії, який коли перетинав кордон у бік України задекларував усього 60 тис. дол. Він ці гроші задекларував як позику на купівлю автівки. 600 тис. євро співмешканка Черкасського отримала від особи, яка працювала як найманий працівник на низці підприємств, у тому числі під керівництвом самої Трифонової. Тому відомості про її офіційні доходи не підтверджують можливість надання позики в такому розмірі.

Окремо Трифонова декларувала вивезення з України 760 тис. дол. надавши довідку, видану від імені Айбокс банку про те, що вказані кошти зняті нею з рахунку готівкою. Проте, згідно з наданою банком інформацією, відповідний рахунок співмешканкою Черкасського в Айбокс банку не відкривався. На думку слідства, такі дії є вчиненням правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 209 КК України (легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом).

Нагадаємо, Кабінет міністрів звільнив Руслана Черкасського з посади заступника голови Держмитниці. Також на нього відкрили дисциплінарне провадження. Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції знайшло ознаки правопорушення в діях Черкасського.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: