Війна в Україні викликала один із найруйнівніших періодів для світової продовольчої безпеки – звіт

Читать на русском
Прямі та непрямі наслідки російської агресії стали основною рушійною силою одного з найруйнівніших періодів за останні десятиліття для глобальної продовольчої безпеки.
Reuters

Повномасштабне вторгнення росії в Україну викликало глибокі перебої у світових постачаннях продовольства, зростання цін та збільшення ризику відсутності продовольчої безпеки у найбідніших країнах Близького Сходу та Північної Африки.

Про це йдеться у доповіді американської розвідки, оприлюдненій Конгресом США. Документ цитує CNN.

Населенню яких країн світу цього року загрожує голодЦього року голод загрожує населенню близько двох десятків країн, переважно через бойові дії, економічну кризу, посуху. На інфографіці докладніше.

У доповіді йдеться, що прямі та опосередковані наслідки війни «були основними рушійними силами одного з найбільш руйнівних періодів за останні десятиліття для глобальної продовольчої безпеки». Багато в чому тому, що Україна та росія були одними із найбільших у світі довоєнних експортерів зерна та іншої сільськогосподарської продукції.

З початку цього року проблеми продовольчої безпеки зменшились, але майбутня траєкторія світових цін на продовольство частково залежатиме від долі зернової угоди, з якої росія вийшла у липні.

На світові ціни на продовольство також вплинуть площа земель, які Україна зможе опрацювати під час війни, а також вартість та доступність добрив. У звіті наголошується, що світові ціни на добрива досягли майже рекордного рівня у середині 2022 року на тлі зростання вартості нафти та газу.

«Поєднання високих внутрішніх цін на продовольство та історичного рівня державного боргу в багатьох країнах – багато в чому викликаного витратами та рецесійними наслідками пандемії COVID-19 – послабило здатність країн реагувати на зростання ризиків відсутності продовольчої безпеки. Ці фактори, ймовірно, підірвуть здатність багатьох бідних країн забезпечити своє населення достатнім та доступним продовольством до кінця року», – вважають у американській розвідці.

Торішня посуха в Канаді, на Близькому Сході, у Південній Америці та США також посилила викликане війною навантаження на глобальні запаси продовольства.

У доповіді також йдеться, що росія вкрала на окупованих територіях України майже 6 мільйонів тонн пшениці минулого року. Раніше у дослідженні NASA Harvest йшлося, що вартість вкраденого продовольства становить близько 1 млрд доларів.

Нагадаємо, після виходу з Чорноморської зернової ініціативи росія знищила щонайменше 180 тисяч тонн українського зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: