Населенню яких країн світу цього року загрожує голод

Читать на русском

У світі продовжує зростати кількість голодуючих: торік у 58 країнах близько 285 мільйонів людей відчували гостру нестачу продовольства. Цього року, за даними ООН, загроза голоду існує у мінімум двох десятках країн, в основному через бойові дії, економічну кризу, посуху та ефект Ель-Ніньо (кліматичне явище, яке викликає потепління води в центральній та східній частинах Тихого океану та посилює кліматичні ризики у вразливих країнах). Що це за країни – на інфографіці «Слово і діло».

Загрозу погіршення ситуації із продовольством зафіксовано у Сальвадорі, Гватемалі, Гондурасі, Нікарагуа, Малаві та Лівані.

У країнах Центральної Америки – Сальвадорі, Гватемалі, Гондурасі та Нікарагуа – ключовими чинниками відсутності продовольчої безпеки стали посуха, високі ціни на продовольство та урагани. В ООН прогнозують, що явище Ель-Ніньо призведе до ще більшої нестачі продовольства в регіоні.

Зокрема, у Гондурасі з гострою нестачею продовольства можуть зіткнутися близько 2,6 млн осіб (28% від загальної чисельності населення), у Гватемалі – 3,2 млн (19%).

У Малаві (Східна Африка) криза продовольчої безпеки зберігається через повінь, високі ціни та скорочення врожаю. У середині березня циклон Фредді викликав масштабну повінь у країні, яка завдала країні значних збитків, особливо у сільськогосподарському секторі. З гострою нестачею продовольства в країні можуть зіткнутися 3,8 млн людей.

У Лівані ситуація з продовольством загрожує погіршиться через політичну та економічну кризу, а також зростання кількості біженців. За прогнозами, кількість людей, які зіткнуться з кризою, може сягнути 2,3 млн.

Надзвичайну ситуацію з продовольством або ризик її виникнення зафіксовано в ЦАР, Демократичній республіці Конго, Кенії, Ефіопії, Сирії, Пакистані та М'янмі. Майже у всіх цих країнах причиною голоду є збройні конфлікти, економічні потрясіння, посуха та зростання кількості переселенців.

Крім того, наприклад, у Сирії криза погіршується через руйнівний землетрус, який стався в лютому.

Вже в стані продовольчої катастрофи або наближаються до неї такі країни як Гаїті, Буркіна-Фасо, Малі, Нігерія, Судан, Південний Судан, Сомалі, Ємен та Афганістан.

Так, на Гаїті, яке переживає найважчу кризу і де влада фактично поділена між озброєними бандами, на відсутність продовольчої безпеки вплинули також кліматичні чинники – посуха та тропічні циклони. В ООН прогнозують, що інфляція в країні й надалі зростатиме, враховуючи знецінення місцевої валюти, обмежену пропозицію на ринку та нестачу пального.

На даний момент половина населення країни зіткнулася з кризою продовольчої безпеки тією чи іншою мірою.

Погіршується ситуація у Судані, який, за прогнозом ООН, перебуває на порозі масштабної громадянської війни. Конфлікт серйозно вплинув на доступ населення до продовольства, до того ж країна ось-ось вступить у типовий неврожайний сезон.

Проблеми з продовольством також спостерігаються у Мозамбіку, Зімбабве, Колумбії, Венесуелі, Гамбії, Сенегалі та Північній Кореї. В ООН вважають, що значна частина КНДР точно страждає від голоду – здебільшого внаслідок затяжної економічної кризи та посухи. Нещодавно ВВС оприлюднило анонімне інтерв'ю з трьома мешканцями цієї закритої країни, які стверджували, що населення голодує.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як у світі змінювалася кількість біженців та внутрішніх переселенців.

Також ми писали, у яких країнах відбуваються миротворчі місії ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: