Рф викрала з України пшениці щонайменше на мільярд доларів – Bloomberg

Читать на русском
Загарбники зібрали на тимчасово окупованих територіях Україні майже 6 мільйонів тонн пшениці, а також близько 88 відсотків озимих культур.
Shutterstock

Загарбники зібрали на тимчасово окупованих територіях Україні майже 6 мільйонів тонн пшениці, а також близько 88% озимих культур.

Про це пише Bloomberg з посиланням на результати дослідження NASA Harvest.

Відомо, що майже чверть української пшениці вирощується на тимчасово окупованих територіях. Аналітики зазначають, що росіяни експортували зерно, ймовірно, до різних країн, включаючи Лівію та Іран. Проте важко оцінити обсяги, оскільки вантажовідправники приховують походження вантажів. Вартість вкраденого продовольства складає близько 1 млрд доларів.

Команда NASA Harvest також підрахувала, що аграрії цього року в Україні зібрали 26,6 млн тонн пшениці, що на кілька мільйонів тонн перевищує інші провідні прогнози.

Нагадаємо, Україна хоче продовжити зернову ініціативу на безстроковій основі. Для цього влада планує розширити «зерновий коридор» на інші українські порти.

Водночас росія штучно обмежує можливості зернової угоди. За час її дії був досвід проведення 40 інспекцій на день, зараз через позицію рф перевіряється вп'ятеро менше суден.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: