Українці зізналися, що для них патріотизм і якою мовою вони говорять у побуті – соцопитування

Читать на русском
Лише третина українців спілкуються вдома і державною і російською мовою. Більше половини – українською.
фото Володимир Зеленський/Telegram

Понад половини українців спілкуються вдома державною мовою, понад 80% вважають українську своєю рідною. Крім того, розмовляти вдома українською мовою респонденти вважають однією з ознак патріотизму.

Такі результати опитування соціологічної групи Рейтинг було проведено до Дня Незалежності України.

Динаміка мовних настроїв: скільки відсотків населення спілкується українською у побутіЯкою мовою у побуті розмовляють в Україні та як змінювалась динаміка мовних настроїв, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Як зазначили соціологи, починаючи з березня 2022 року помітно зменшується використання російської мови в побуті.

Майже 60% опитаних зазвичай спілкуються вдома українською, близько 30% - українською та російською, лише 9% - російською.

«Для 82% опитаних українська мова є рідною, для 16% такою є російська. ВПО і біженці, які перебувають за кордоном, частіше використовують обидві мови для спілкування або говорять російською. Тим не менше, понад 70% ВПО і біженців вважають рідною українську», – йдеться у дослідженні.

Соціологи також задали питання – що означає патріотизм для жителів нашої країни.

«Більшість опитаних обрали варіанти донатити і волонтерити (46%) та розмовляти українською мовою (45%). Близько третини віднесли до патріотизму служити на фронті, залишатися, працювати і вести бізнес під час війни в України, більше чверті – цікавитися історією України», – йдеться в опитуванні.

Купувати українські товари, споживати український контент, займатися громадською діяльністю те саме, що патріотизм - такий варіант обрали 9-14% опитаних. Ходити до української церкви – 6%, знати слова гімну – 4%, носити українську символіку – 3%.

Опитування проводили 16-20 серпня. У ньому взяли участь понад 6 тисяч людей.

Нагадаємо, сьогодні, 23 серпня, святкують День державного прапора України. У Києві підняли незвичайний стяг. Завтра Україна святкує День незалежності, але масових заходів не планується.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: