Як змінюється місце України у щорічному рейтингу щастя

Читать на русском

У Європі – розпал відпусток, свят, ярмарків та фестивалів. Тим часом українці відклали бурхливі веселощі до абстрактного «після війни» і відмовляють собі у вихідних навіть у дні державних свят через воєнний стан. «Слово і діло» пропонує порівняти, як змінювалося місце України у щорічному рейтингу країн за рівнем щастя протягом останнього десятиліття.

Для порівняння ми взяли дані щорічних опитувань World Happiness Report, які проводять у понад 150 країнах світу. Період, який нас цікавив, – з 2015 по 2023 рік.

У міжнародному рейтингу щастя аналітики оцінюють рівень добробуту, свободи, задоволення життям та захищеності. На інфографіці – позиції України з 2015 по 2023 рік.
Місце України у рейтингу щастя з 2015 рокуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Так, у 2015 році Україна перебувала на 111 місці у рейтингу щастя, у якому взяли участь мешканці 158 країн. Найщасливішими себе вважали жителі Швейцарії, Ісландії та Данії.

Після цього упродовж трьох років Україна втрачала свої позиції. У 2016-му вона була на 123 місці, у 2017-му на 132, а у 2018-му опустилася аж до 138 місця.

І лише з 2019 року результати опитування стали покращуватись, і українці почали підніматися у рейтингу. Тоді Україна повернула собі п'ять позицій та опинилася на 133 місці. Лідерами рейтингу були Фінляндія, Данія та Норвегія.

У яких містах світу туристи витрачають найбільше грошейМіжнародні мандрівники в минулому році витратили найбільше грошей у Дубаї, Досі та Лондоні.

У 2020 році Україна була вже на 123 місці по сусідству з такими країнами як Намібія та Ліберія. У 2021 році українці повернули відразу 13 позицій і перемістилися на 110 місце.

У 2022 році Україна потрапила до сотні «країн-щасливчиків», посівши 98 місце. У нашій країні так високо рівень щастя піднявся напередодні повномасштабного вторгнення росії, оскільки рейтинг 2022 року складали за результатами 2021-го. Першість тоді утримували Фінляндія, Данія та Ісландія.

А у 2023 році, після року повномасштабної війни, Україні все одно вдалося знову трохи піднятися у загальному рейтингу та посісти 96 місце. Загалом в опитуванні взяли участь 137 країн.

Нагадаємо, «Слово і діло» раніше аналізувало, як змінювалися настрої українців щодо закінчення війни з росією. Також ми докладно розповідали, як подорожчало життя українців за рік повномасштабної війни. Крім того, на нашій інфографіці можна побачити, як змінювалося місце України в рейтингу «сили паспорта», а також хто був лідером.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: