Найбільші збори на ЗСУ за час війни: на що і як швидко збирали кошти

Читать на русском

Платформа UNITED24, фонд «Повернися живим» та monobank оголосили про операцію «Єдність» – збір 235 мільйонів гривень на 10 тисяч дронів-камікадзе для українських військових. За добу українці задонатили вже понад 100 мільйонів. Загалом, за час повномасштабної війни організатором деяких великих зборів вистачало і двох-трьох днів, щоб накопичилася потрібна сума. На інфографіці «Слово і діло» – десятка найбільших разових зборів на армію під час війни.

Найбільшим на сьогоднішній день залишається збір, оголошений у червні минулого року фондом Сергія Притули та блогером Ігорем Лаченковим – 500 мільйонів гривень на покупку трьох турецьких безпілотників Bayraktar.

Завдання було зібрати кошти за тиждень, але в результаті українці за три дні задонатили 600 мільйонів гривень, яких вистачило б на чотири безпілотники.

Це вразило компанію Baykar і вона відправила безпілотники безкоштовно: «Компанія Baykar не прийматиме плату за TB2 і безкоштовно відправить 3 БПЛА на український фронт. Ми просимо зібрані кошти направити на допомогу у боротьбі народу України. Ми зворушені цією солідарністю та рішучістю перед обличчям, здавалося, непереборних викликів».

Зібрані українцями гроші фонд Притули витратив на супутник ICEYE.

Менше ніж за два дні фонд Притули та волонтер Сергій Стерненко зібрали 352 мільйони гривень на закупівлю ударних дронів-камікадзе RAM II UAV. Це був збір «народної помсти», організований у жовтні минулого року після серії ракетних ударів росії по українських містах.

Збір 333 мільйонів гривень на «Довгі РУКи ТрО» тривав 100 днів. Фонд «Повернися живим» збирав кошти на забезпечення всіх бригад Сил Територіальної оборони розвідувально-ударними комплексами зі 120-мм мінометами.

325 мільйонів гривень на 25 розвідувальних безпілотних авіаційних комплексів «ШАРК» зібрали за 161 день. Ініціативу було запущено фондом «Повернися живим» та мережею АЗК ОККО.

«Нова пошта», платформа UNITED24, гурт «Метінвест» та ювелірний бренд SOVA у жовтні організували збір коштів на дрони для української армії. Кошти залучали за рахунок продажу браслетів із останньої довоєнної партії металу «Азовсталі» (5 грамів у кожному браслеті). За 70 днів у такий спосіб вдалося зібрати близько 300 мільйонів.

Менше ніж за два дні фонд Притули зібрав 236 мільйонів на 60 британських бронетранспортерів Spartan.

На секретний проєкт Black box для Головного управління розвідки Лаченков та фонд «Повернися живим» зібрали понад 230 мільйонів гривень за 28 днів.

На початку червня у розвідці повідомили, що лише за останній місяць проєкт завдав росіянам збитків на понад 700 мільйонів доларів: «Результати роботи Black Box можна побачити на багатьох об'єктах окупантів, які знаходяться як на тимчасово окупованій, так і ворожій території. Протягом квітня-травня 2023 року результати роботи проєкту можна було спостерігати на логістичних центрах, транспортних вузлах, у місцях скупчення військової техніки та живої сили та на інших цілях».

UNITED24, Monobank та Лаченков менше ніж за два дні зібрали понад 152 мільйони гривень на системи протидії «шахедам».

У фонду Притули пішов тиждень, щоб зібрати 121 мільйон на 15 розвідувальних безпілотників EOS C VTOL для ГУР, а також 8 днів, щоб зібрати 101 мільйон на FPV-дрони, безпілотники, вантажівки та човни для Сил оборони.

Нагадаємо, раніше стало відомо, скільки волонтерів зареєстровано у спеціальному реєстрі.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які винаходи та розробки українців допомагають армії на війні проти росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: