«Українці, ви космос»: фонд Притули купив супутник за гроші на «народні Байрактари»

Читать на русском
Замість Байрактарів, які турецька компанія передасть Україні безкоштовно, фонд «Притули» купив супутник. Україна отримає доступ до бази супутникових знімків сузір'я супутників компанії ICEYE.
twitter.com/serhiyprytula

Благодійний фонд Сергія Притули за 600 млн гривень, які українці зібрали на «народні Байрактари», купив супутник.

Про це розповів сам Притула.

Він нагадав, що у травні на проєкт під назвою «Народний Байрактар» було зібрано понад 600 млн гривень. Але компанія Baykar зобов'язалася передати Україні три ударні безпілотники безкоштовно. Таким чином, постало питання, що робити із заощадженими коштами.

«Ми розпочали переговори з Міністерством оборони України і після тривалих консультацій таке рішення було знайдено. Українці, ви космос: ми купили супутник. Це не просто один супутник. Він дає нам доступ до бази супутникових знімків сузір'я супутників компанії ICEYE. І цей доступ ми викупили більш як на рік вперед. Тепер наша армія максимально швидко отримуватиме супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. Бавовни буде багато!» – розповів Притула.

Фінська компанія ICEYE підтвердила підписання контракту з Україною на надання доступу до супутникового угруповання SAR.

«У рамках угоди ICEYE передасть усі можливості одного зі своїх супутників SAR, які вже перебувають на орбіті, для використання урядом України над регіоном. Супутник SAR експлуатуватиметься ICEYE. Крім того, ICEYE надасть доступ до свого сузір'я супутників SAR, що дозволить Збройним силам України отримувати радіолокаційні супутникові знімки критично важливих місць із високою частотою повторних відвідувань», – йдеться у повідомленні компанії.

Зазначається, що на відміну від традиційних супутників, невеликі супутники ICEYE з зображеннями радіолокацій можуть формувати зображення ділянок Землі з високою роздільною здатністю вдень, вночі і крізь хмарність.

Нагадаємо, тим часом у Латвії збирають кошти на покупку безпілотного літального бойового апарату Bayraktar для української армії.

А наступного року в Україні може бути запущено завод із виробництва цих безпілотників.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: