Які винаходи та розробки українців допомагають ЗСУ на війні проти росії

Читать на русском

У ході повномасштабної війни на Заході неодноразово відзначали винахідливість України на полі бою. Як нещодавно писав телеканал CNN із посиланням на американських чиновників, Україна стала «бойовою лабораторією для пошуку дешевих, але ефективних рішень». Це стосується використання артилерії, безпілотників та тактичних нововведень. Крім того, війна стимулює і появу нового озброєння та винаходів, корисних для армії. Які ідеї українців допомагають ЗСУ – на інфографіці «Слово і діло».

У Вінниці шиють спальні мішки для військових із підігрівом. Вони працюють від павербанку: у середині мішка є кілька нагрівальних елементів, які працюють від USB. Тепло в мішку можна регулювати, є три режими.

Такий спальний мішок важить менше 2,5 кг, і, як запевняють розробники, безпечний.

Ще одна знахідка для того, щоб зігріти військовим як мінімум руки – спеціальні суміші, які винайшли бізнесмен зі Львова. Якщо відкрити пакет, кисень реагує з вмістом та починає нагріватися.

Серед медичних розробок українців – кровоспинний засіб та гідрогелеві пов'язки. Перше при контакті з кров'ю утворюють в'язкий гель, що допомагає зупинити кровотечу; друге являє собою пов'язку, що наполовину складається з води, має охолодний ефект, знімає біль і прискорює загоєння.

Безпілотники стали серйозною зброєю у цій війні. Українська компанія UA Dynamics розробила для ЗСУ багаторазовий ударний безпілотник Punisher, який може вражати цілі на відстані 25-45 кілометрів. Однією з його переваг є низька вартість місії.

Пріоритетними цілями безпілотника, як розповідав розробник Максим Суботін, є командні пункти, підрозділи ППО та радіоелектронної боротьби, склади боєприпасів та палива, машини командного зв'язку та казарми з окупантами.

У кількох містах України створюють багі для військових. Зокрема, у Черкасах на одному з виробництв збирають багі «Мангуст» на базі ВАЗ-2108. Автомобіль може перевозити розвідників, доставляти вантажі та озброєння.

Багі для розвідників збирають також волонтери у Вінниці. Він також може перевозити людей та боєприпаси. У салоні багі є опалення та вентиляція, вбудований тепловізор, на даху є можливість встановити кулемет.

Багі для військових збирають також у Рівному та Кривому Розі.

У Сумах створили роботизовану платформу для дистанційного керування стрілецькою зброєю. Платформу можна встановлювати на квадроцикл, який доставить її у потрібну точку. Платформу можна оснастити різними видами стрілецької зброї.

Одеські інженери розробили систему нічного бачення «Сова» для водіїв ЗСУ, що дозволяє їхати автомобілем з вимкненими фарами. Видимість дороги у безмісячну ніч становить близько 50 метрів, що дозволяє пересуватися на середній швидкості.

Самі українські військові вигадали мобільні РСЗВ, які встановлюють на пікапах.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, яку допомогу пообіцяли Україні союзники до роковин вторгнення росії.

З інфографіки можна дізнатися, як змінювалися настрої українців щодо закінчення війни з рф.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: