Байден уповноважив Пентагон направити до 3 тисяч резервістів до Європи – CNN

Читать на русском
Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну кількість військовослужбовців США в Європі зросла. Нині там перебуває понад 100 тисяч американських військових.
Фото: Bryan Woolston/Reuters

У четвер, 13 липня, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден уповноважив Пентагон відправити до 3000 резервних сил до Європи, оскільки війна в Україні триває.

Про це пише CNN.

Згідно з новим указом, резервісти будуть частиною операції «Атлантична рішучість» (Atlantic Resolve), покликаної зміцнювати НАТО і його східний фланг.

НАТО: де і з якою метою здійснюються операції та місії Північноатлантичного альянсуНАТО на сьогоднішній день здійснює місію в Косові та Іраку, місію з патрулювання повітряного простору та охорони Середземного моря. Докладніше – на інфографіці.

Зазначається, «Атлантична рішучість» новим указом визначається як операція у разі непередбачених обставин. Вона дає резервістам ті ж переваги, що й військовослужбовцям, які перебувають на дійсній службі.

За словами директора з операцій Об'єднаного штабу генерала-лейтенанта Дугласа Сімса, таке нове позначення «приносить користь військовослужбовцям та сім'ям внаслідок збільшення повноважень, прав та доступу до сил та особового складу резерву».

Також це дає Пентагону додаткову можливість направити більше зусиль і коштів на допомогу Європейському командуванню США.

Очікується, що відправка цих резервістів займе приблизно шість місяців. Додані війська, ймовірно, працюватимуть у сфері матеріально-технічного забезпечення або в медичних сферах.

Американські сили розгорнуті в Європі з 2014 року в рамках програми «Атлантична рішучість» для роботи з союзниками та партнерами у регіоні.

Журналісти зазначають, що зараз у Європі перебуває понад 100 тисяч військовослужбовців США. Їхня кількість зросла після вторгнення російських військ України в 2022 році. При цьому американська армія не бере участі у війні, оскільки Україна не є членом НАТО.

Нагадаємо, Джо Байден підтримав прискорену процедуру вступу України до НАТО після війни.

Також в Інституті вивчення війни заявили, що саміт НАТО показав провал цілей росії, заради яких вона вторглася в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: