Скільки озброєння продають найбільші виробники країн Європи

Читать на русском

Війна в Україні показала усі недоліки оборонних можливостей Європи. На тлі таких повномасштабних бойових дій у Євросоюзі дійшли висновку, що їм потрібно терміново збільшити виробництво зброї та боєприпасів – для допомоги Україні та власних потреб. Тим більше, що запаси озброєння в країнах вже виснажуються. На інфографіці «Слово і діло» – найбільші виробники озброєння в Європі та обсяги їхнього продажу.

У Франції працюють п'ять великих компаній-виробників озброєння. Найбільша – Thales – виробляє, зокрема, бортові РЛЗ та системи радіоелектронної боротьби. За минулий рік вона продала озброєння на 9,8 млрд доларів (що на 2,1% більше, ніж в 2020-му).

Істотно наростила обороти у 2021 році компанія Dassault Aviation Group, що виробляє літаки – обсяг продажів становив 6,3 млрд доларів (+58,9%).

Компанія Safran, яка, серед іншого, виробляє двигуни, продала в 2021 році продукції на 5,1 млрд доларів (+5,9%).

Один із провідних у світі експортерів військово-морської техніки Naval Group продав за минулий рік озброєння на 4,7 млрд доларів (+19,5%). А компанія CEA – на 2,9 млрд (+10,3%).

В Італії розміщено дві великі компанії-виробники озброєння. Холдинг Leonardo, який виконує оборонні замовлення, торік продав озброєння на 13,9 млрд доларів (+17,5%), а суднобудівна компанія Fincantieri – на 2,9 млрд (+5,9%).

Німецький концерн Rheinmetall є одним із найбільших у Європі виробників озброєння, за минулий рік обсяги продажів становили 4,5 млрд доларів. Компанія виробляє зброю, боєприпаси, системи комунікації та розвідки, системи ППО, броньовані та вантажні транспортні засоби.

Німецька компанія Hensoldt AG, що спеціалізується на сенсорних технологіях для захисту та спостереження в оборонному, безпечному та аерокосмічному секторах, торік продала озброєння на 1,6 млрд доларів (+18,8%). А Diehl, яка виробляє переважно ракети та боєприпаси – на 0,9 млрд (+8,8%).

У Польщі також працює один із найбільших оборонних концернів у Європі – PGZ. На підприємствах концерну виробляють, зокрема радіолокаційні системи, артилерію, бронетранспортери, системи ППО, безпілотники. Торік концерн продав озброєння на 1,4 млрд доларів.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс значно збільшить виробництво зброї та боєприпасів.

За інформацією видання NYT, із 30 країн-членів НАТО 20 вже вичерпали запаси озброєнь, які могли постачати Україні.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як за вісім років змінилися оборонні витрати країн НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: