Зеленський розкритикував НАТО за відсутність конкретики щодо членства України

Читать на русском
Зеленський на шляху на саміт НАТО розкритикував союзників за обговорення формулювання заяви без самої України. Він також зазначив, що, схоже, в Альянсі немає готовності ні запросити Україну, ні зробити її частиною блоку.
Фото: DPA

Президент Володимир Зеленський на шляху на саміт НАТО отримав сигнали про те, що союзники обговорюють формулювання заяви без самої України.

Більше того, як глава держави написав у соцмережах, обговорюються формулювання щодо запрошення, а не щодо членства України в Альянсі.

Які країни НАТО документально підтримали рух України до Альянсу20 країн-членів НАТО та Швеція підписали з Україною декларації про підтримку її членства в Альянсі.

Зеленський наголосив, що Україна цінує своїх союзників і буде представлена на саміті, оскільки це повага.

«Але Україна теж заслуговує на повагу. Зараз, на шляху до Вільнюса, ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України. Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про «умови» навіть для запрошення України… Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу», – написав Зеленський.

Він зазначив, що в такому разі залишається можливість торгуватися членством України в НАТО на переговорах з росією, а для росії це мотивація для продовження терору.

«Невизначеність – це слабкість. І я відверто обговорюватиму це на саміті», – додав президент.

Зазначимо, генсек НАТО Єнс Столтенберг сьогодні знову обіцяв, що Україна отримає «чіткий та позитивний» сигнал щодо членства.

Раніше Зеленський говорив, що не бачить сенсу у поїздці на саміт «просто так», оскільки Україні потрібне запрошення до НАТО та гарантії безпеки на період до вступу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: