Приблизну дату та місце проведення Саміту миру вже визначено – Кулеба

Читать на русском
Глава МЗС зазначив, що зараз ведеться робота над запрошенням на Саміт миру країн, які виражають нейтралітет у питанні війни росії проти України.
Фото: Associated Press

Глава міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба розповів про підготовку до мирного саміту, на якому обговорюватимуться шляхи реалізації української Формули миру.

Заяви щодо цієї теми керівник зовнішньополітичного відомства зробив в інтерв'ю порталу Суспільне.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

За його словами, українська сторона вже визначила приблизну дату та місце проведення такого саміту.

«У нас є дата саміту, яку ми тримаємо в голові, але як орієнтир. Є місце проведення – країна, що погодилася його прийняти. Але ще все в роботі, тому що ключове для нас – склад учасників», – розповів Кулеба.

Він додав, що зараз ведеться робота над запрошенням на Саміт світу країн, які виражають нейтралітет у питанні війни росії проти України.

«В чому зараз головний сенс переговорів щодо організації Формули миру? Щоб залучити на саміт не лише друзів, умовно назвемо їх «західні країни», але і країни Азії, Африки й Південної Америки. Щоб Формулу миру зафіксували як ініціативу, що має глобальну підтримку. Тому ми перебуваємо в переговорах з країнами цих регіонів щодо участі в саміті. Вони надзвичайно обережні. Але скажу: за останній місяць процес переговорів просунувся», – наголосив голова зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо, питання проведення мирного саміту порушувалося президентом на зустрічі лідерів «Великої сімки» в японській Хіросімі. Тоді Зеленський висловив припущення, що такий саміт вдасться провести у липні цього року.

При цьому 1 червня президент заявив, що дату проведення такої зустрічі ще не погоджено, оскільки Україна веде роботу на запрошення на саміт якнайбільшої кількості країн.

Раніше повідомлялося, що Данія першою із країн ЄС заявила про готовність провести у себе мирний саміт щодо війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: