МАГАТЕ оглянуло охолоджувачі ЗАЕС, але до дахів доступу досі немає – Гроссі

Читать на русском
Представники МАГАТЕ отримали доступ до басейнів-охолоджувачів Запорізької АЕС, проте до дахів реакторів їх, як і раніше, не пускають.
Фото: Reuters

Представники МАГАТЕ отримали доступ до басейнів-охолоджувачів Запорізької АЕС, проте до дахів реакторів їх, як і раніше, не пускають.

Про це заявив голова Агентства Рафаель Гроссі у коментарі CNN.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

Незважаючи на це, він вважає, що МАГАТЕ вже досягло прогресу в питанні перевірки станції на наявність вибухівки.

«Я думаю, що ми вже досягли прогресу. Наші експерти перевірили басейни-охолоджувачі та не побачили жодних ознак наявності вибухових речовин чи мін у цих місцях», – сказав Гроссі.

Водночас, МАГАТЕ ще не отримало доступу до дахів реакторів. За словами Гроссі, для цього буде потрібний додатковий час.

Нагадаємо, за даними ЗСУ, 4 липня росіяни розмістили на зовнішній покрівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

При цьому супутникові знімки, зроблені зранку 5 липня та опубліковані Planet Labs, зафіксували появу нових об'єктів на даху четвертого енергоблоку Запорізької АЕС.

Після цього МАГАТЕ закликало росію надати додатковий доступ до окупованої Запорізької АЕС, щоб перевірити окремі об'єкти станції на наявність вибухівки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: