Росія хоче змінити режим 4-го енергоблоку ЗАЕС: в Енергоатомі розповіли, чим це загрожує

Читать на русском
Окупанти мають намір перевести 4-й енергоблок Запорізької АЕС у режим гарячого зупину. Такі дії росіян можуть спричинити аварійну ситуацію на станції.
Фото: Getty Images

Окупанти мають намір перевести 4-й енергоблок Запорізької АЕС у режим «гарячого зупину». Такі дії росіян можуть спричинити аварійну ситуацію на станції.

Про це повідомили у пресслужбі Енергоатому.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

За даними компанії, псевдокерівник станції Юрій Черничук вже видав відповідне «розпорядження».

На даний момент у режимі «гарячого зупину» функціонує лише 5-й енергоблок. Однак, враховуючи зневоднення Каховського водосховища, при запуску навіть двох енергоблоків водопостачання для охолодження реакторів може бути недостатньо.

«Загарбники свідомо не виконують рішення українського регулятора і не виводять енергоблок №5 в «холодний зупин». Відтак у разі функціонування двох енергоблоків у стані «гарячого зупину» – на станції є реальна загроза настання аварійної ситуації», – констатують в Енергоатомі.

Зазначається, що український оперативний персонал не може вплинути на цю ситуацію, оскільки працівникам регулярно погрожують озброєні російські військові.

«І, розуміючи наслідки таких дій, минулого тижня частина атомників Запорізької АЕС залишила станцію, не бажаючи брати участь у задумах росіян», – резюмували у пресслужбі Енергоатому.

Нагадаємо, МАГАТЕ запросило додатковий доступ до деяких об'єктів ЗАЕС для перевірки вибухівки.

Раніше в Міноборони назвали причину, через яку росія нагнітає ситуацію із ЗАЕС і може влаштувати теракт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: