Американські ядерники оцінили наслідки «найгіршого сценарію» на ЗАЕС

Читать на русском
Навіть найгірший сценарій розвитку подій на Запорізькій АЕС не буде становити радіологічної небезпеки для населення, вважають в Американському ядерному товаристві.
nikopolnews.net

Навіть найгірші сценарії розвитку подій на Запорізькій АЕС, включаючи бомбардування та навмисний підрив реакторів та контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива, не становитиме радіологічну небезпеку для населення.

Такого висновку дійшли експерти Американського ядерного товариства (ANS).

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

Експерти ретельно розглянули ці «найгірші» сценарії, але ситуації, яка може призвести до наслідків для здоров'я населення, пов'язаних із радіацією, вони не припускають.

«Шість реакторів ЗАЕС було зупинено понад десять місяців тому, і вони вже не виробляють достатньо тепла, щоб спричинити швидкий радіаційний викид. ЗАЕС розроблена таким чином, щоб протистояти природним та техногенним небезпекам. Товсті залізобетонні захисні конструкції захищають активні зони реакторів та призначені для захисту будь-яких радіоактивних матеріалів від впливу довкілля», – йдеться у заяві організації.

У малоймовірному випадку, якщо структури утримання будуть порушені, будь-який потенційний викид радіологічного матеріалу буде обмежений зоною безпосередньо довкола реактора, вважають в ANS.

Нагадаємо, в Енергоатомі повідомили, що окупанти мають намір перевести 4-й енергоблок Запорізької АЕС у режим гарячого зупину. Такі дії росіян можуть спричинити аварійну ситуацію на станції.

Проте керівник розвідки Кирило Буданов відзначив зниження рівня загрози на АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: