МАГАТЕ запросило додатковий доступ до деяких об'єктів ЗАЕС – шукатимуть вибухівку

Читать на русском
Експерти МАГАТЕ, серед іншого, хочуть перевірити дахи реакторних блоків №3 та №4, а також машинні зали та деякі частини системи охолодження на станції.
Фото: nature.com

МАГАТЕ закликало росію надати додатковий доступ до окупованої Запорізької АЕС, щоб перевірити окремі об'єкти станції на наявність вибухівки.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті Агентства.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

Експерти МАГАТЕ, серед іншого, хочуть перевірити дахи реакторних блоків №3 та №4, а також машинні зали та деякі частини системи охолодження на станції.

«Генеральний директор Гроссі наголосив на важливості перевірки всіх частин ЗАЕС для контролю за повним дотриманням п'яти основних принципів захисту найбільшої в Європі атомної електростанції після суперечливих заяв та тверджень в останні дні щодо ситуації на станції», – йдеться у повідомленні.

Окремо в МАГАТЕ заявили, що єдину основну зовнішню лінію електропередачі на 750 кіловольт було повторно підключено до ЗАЕС вчора вдень – приблизно через 12 годин після раптового відключення.

Нагадаємо, вчора ввечері у ЗСУ повідомили, що російські війська готують провокацію на Запорізькій АЕС. У росії, у свою чергу, почали звинувачувати Україну в підготовці атаки на станцію.

Сьогодні гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що представники Агентства не виявили ознак мінування території Запорізької атомної електростанції. Водночас він зазначив, що МАГАТЕ «надзвичайно насторожене» ситуацією навколо станції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: