Ще одна країна Європи підтримала членство України в НАТО після війни

Читать на русском
При цьому наразі невідомо, чи виноситиметься резолюція про підтримку членства України в Альянсі на голосування парламенту.
Слово і діло

У вівторок, 4 липня, чотири парламентські групи Народних зборів Болгарії подали спільний проєкт декларації на підтримку вступу України до НАТО після завершення війни з рф.

Про це повідомляє видання BGNES.

Згідно зі словами глави комітету із зовнішньої політики Катерини Захарієвої, Болгарія завжди підтримувала політику відкритих дверей НАТО, водночас визнала, що упродовж багатьох років ця підтримка Заходу була лише на словах, бо союзники боялися розсердити російського диктатора путіна. Проте вторгнення рф в Україну змінила ситуацію.

Які країни НАТО документально підтримали рух України до Альянсу20 країн-членів НАТО та Швеція підписали з Україною декларації про підтримку її членства в Альянсі.

«Після відновлення миру Україна має стати членом НАТО. Треба мати чітку перспективу для проведення реформ. Безпека Європи та Болгарії не може бути забезпечена без миру», – наголосила Захарієва.

При цьому, заступник міністра закордонних справ Тихомир Стойчев зауважив, що проєкт декларації відповідає цілям зовнішньої політики Болгарії. Захарієва додала, що і уряд, і парламент країни «дивляться в одному напрямку».

Як передає видання БНТ, у схваленій болгарськими депутатами декларації зазначається, що найпрямішим шляхом до відновлення миру в Україні та Європі є повний і негайний добровільний вихід росії за межі міжнародно визнаних кордонів усіх суверенних держав, що постраждали від неї.

Також документ закликає до продовження військово-технічної підтримки України.

Водночас, співголова «Демократичної Болгарії» Христо Іванов заявив журналістам, що декларація – це знак для України, що після повернення миру вона зможе розраховувати на підтримку Болгарії в питанні вступу до НАТО.

При цьому не уточнювалось, чи виноситиметься резолюція про підтримку членства України в Альянсі на голосування парламенту.

Нагадаємо, президент Литви закликав союзників по НАТО бути сміливішими у питанні членства України.

Раніше Єнс Столтенберг заявив, що НАТО на липневому саміті направить Україні «рішучий сигнал» підтримки.

Президент Володимир Зеленський вважає, що є всі підстави для політичного запрошення України до НАТО.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: