Франція змінила свою позицію щодо вступу України до НАТО – Le Monde

Читать на русском
За даними журналістів, ще недавно Франція була не готова обговорювати членство України в Альянсі. Але за останні місяці влада в Парижі переглянула свої погляди з цього питання.
Фото: AP Photo

Уряд Франції має намір підтримати вступ України до НАТО.

Про це повідомляє видання Le Monde з посиланням на джерела у Єлисейському палаці.

Членство України в НАТО: як до цього ставляться союзникиЯк союзники ставляться до членства України у НАТО. На інфографіці – останні заяви партнерів.

За даними журналістів, ще недавно Франція була не готова обговорювати членство України в Альянсі. Але за останні місяці влада в Парижі переглянула свої погляди з цього питання.

Так, можливість приєднання України до НАТО було обговорено на засіданні Ради оборони в Єлисейському палаці. Французькі політики вважають, що такий підхід дозволить посилити тиск на Росію.

«Вступ України до НАТО може відбити в росії бажання продовжувати війну або, якщо конфлікт припиниться, запобігти будь-якій новій агресії. Перспектива членства могла б переконати президента України Володимира Зеленського розпочати переговори, коли він вважатиме це за потрібне», – йдеться у публікації.

Журналісти зазначають, що Париж, займаючи таку позицію, зближується з країнами Центральної Європи та Балтії, які невпинно борються за вступ України до НАТО.

«Позиція Франції зараз ближча до позиції Польщі, ніж до позиції Німеччини», — резюмував неназваний іноземний дипломат.

Варто зазначити, що президент США Джо Байден нещодавно заявив, що американська влада не має наміру спрощувати процес вступу до НАТО для України. При цьому союзники, за даними ЗМІ, продовжують чинити тиск на Байдена, щоб той все ж таки підтримав значно швидший і надійніший шлях до членства України в НАТО.

Раніше генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не запрошуватиме Україну до Альянсу на липневому саміті у Вільнюсі, але ухвалить низку важливих рішень щодо зближення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: