Президент Литви закликав союзників по НАТО бути сміливішими у питанні членства України

Читать на русском
Гітанас Науседа заявив, що лідерам НАТО не варто соромитися ухвалювати на саміті сміливі рішення щодо членства України.
Фото: Delfi

Президент Литви Гітанас Науседа закликав союзників по НАТО бути сміливішими у питанні прагнення України до членства на саміті 11-12 липня.

В інтерв'ю Reuters він сказав, що росія може сприйняти будь-яку обережність з боку Альянсу як слабкість.

Які країни НАТО документально підтримали рух України до Альянсу20 країн-членів НАТО та Швеція підписали з Україною декларації про підтримку її членства в Альянсі.

«Ми не повинні соромитися приймати сміливіші рішення, тому що в іншому випадку путінський режим вирішить, що західні союзники занадто слабкі, (що їх потрібно) загнати в кут, і вони здадуться», – сказав Науседа.

«Наше сильніше формулювання перспективи членства України, напевно, підвищить бойовий дух українських солдатів на полі бою. І це дуже важливо», – додав він.

За його словами, деякі члени НАТО «насторожено ставляться» до сильніших формулювань рішення щодо членства України. Але у свідомості їхніх лідерів Науседа побачив «зсув».

«Ми всі розуміємо, що зараз, у розпал війни, Україна не може одразу вступити до НАТО. Ми це розуміємо. Українці це розуміють. Але нам потрібно створити алгоритм, як діяти... щоб не гаяти час, коли війна закінчилася і перемога буде на боці України», – сказав литовський лідер.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ще не вирішив остаточно, чи він поїде на саміт НАТО у Вільнюсі.

В інтерв'ю Зеленський закликав американського лідера Джо Байдена негайно запросити Україну до Альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: