Через «угоду Лукашенка» Пригожин втратить контроль над ПВК «Вагнер» – ISW

Читать на русском
Домовленість за посередництва Лукашенка, найімовірніше, ліквідує ПВК Вагнер як незалежного гравця на чолі з Пригожиним у її нинішньому вигляді, вважають аналітики ISW.
Колаж: Слово і діло

Угода щодо деескалації, укладена між очільником ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним та владою рф, досягнута за посередництва самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенко, позбавляє Пригожина контролю над «Вагнером».

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, угода, досягнута за посередництва Лукашенко, ймовірно, усуне «групу Вагнера» як відносно незалежний суб'єкт під керівництвом Пригожина в її нинішньому вигляді. Хоч деякі елементи організації можуть зберегтися при існуючих та нових можливостях.

У мережі обговорюють невдалий військовий переворот ПригожинаВійськовий переворот у росії скасовується. У соцмережах обговорюють домовленості Пригожина та Кремля.

«Угода за посередництва Лукашенка, зокрема, позбавляє Пригожина контролю над «групою Вагнера» в обмін на зняття кримінальних звинувачень у повстанні та державній зраді», – пише ISW.

У разі виконання угоди, як сформулював прессекретар володимира путіна Дмитро Пєсков, певна частина ПВК буде підпорядкована Міноборони рф – саме цього давно прагнув міністр оборони рф Сергій Шойгу.

«Поки незрозуміло, як Кремль визначить персонал ПВК «Вагнера» як такий, що не брав участі в повстанні. До того ж, у заяві Пєскова не уточнюється доля бойовиків ПВК «Вагнера», які брали участь у повстанні, крім отримання помилування», – зазначається у звіті.

Експерти допускають, що найманці, ймовірно, можуть:

  • підписати контракти з МО на індивідуальній основі;

  • демобілізуватися в росії;

  • виїхати до Білорусі;

  • розгорнутись за кордоном для підтримки попередніх основних операцій «Вагнера» на Близькому Сході чи у Африці.

«Незрозуміло, чи співпрацюватимуть «вагнерівці» з Міноборони росії, а також чи російські Збройні сили охоче служитимуть разом із персоналом групи «Вагнера» в майбутньому. Крім того, наразі незрозуміла позиція путіна щодо Шойгу і Герасимова, а Пєсков уточнив, що будь-які кадрові перестановки є виключно прерогативою Путіна і «навряд чи» обговорювалися під час переговорів», – наголосили аналітики Інституту.

Нагадаємо, кремль пізно ввечері 24 червня оголосив, що білоруський диктатор Олександр Лукашенко домовився про угоду, згідно з якою засновник ПВК «Вагнера» Євген Пригожин поїде до Білорусі без пред'явлення кримінальних звинувачень у росії.

Також прессекретар президента рф Дмитро Пєсков розповів деталі домовленостей з Пригожиним.

Раніше ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин звинуватив Міноборони рф в ударах по позиціях його бойовиків. Після цього частина «вагнерівців» вирушила колоною на Москву, а інша частина – зайняла центр Ростова і увійшла до інших російських міст.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: