Загроза аварії на ЗАЕС: українців попередили про небезпеку йодопрофілактики

Читать на русском
У профільному Держцентрі зазначили, що на сьогодні немає причин вживати таблетовані препарати йоду або його розчини. У свою чергу безпідставне застосування таких препаратів може серйозно нашкодити здоров'ю.
Фото: Reuters

Жоден із можливих сценаріїв подій на Запорізькій АЕС не потребує проведення йодної профілактики.

Про це повідомили у пресслужбі Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

Каховська ГЕС та Запорізька АЕС: небезпечні ознаки підготовки росії до терактуЯкими були ознаки підготовки теракту на Каховській гідроелектростанції і чи є аналогічна загроза Запорізькій АЕС.

Там зазначили, що на сьогодні немає причин вживати таблетовані препарати йоду або його розчини. У свою чергу, безпідставне застосування йодовмісних препаратів може нашкодити здоров'ю аж до серйозних опіків слизової та отруєння.

«Радіоактивний йод утворюється лише під час роботи енергоблока на потужності. Тобто тоді, коли енергоблок АЕС генерує електроенергію. Останній енергоблок Запорізької АЕС, що діє, був переведений у зупинку у вересні 2022 року. А це означає, що енергоблоки ЗАЕС перебувають у зупинці щонайменше 9 місяців і не генерують електроенергію протягом цього часу», – повідомили у Центрі.

Отже, при гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому йодопрофілактика не потрібна.

«Вживання препарату калію йодиду за таких умов не тільки марне, а й шкідливе. Рішення про прийом йоду приймається місцевими органами виконавчої влади на основі прогнозу радіаційної обстановки та на підставі наданої місцевим органам виконавчої влади інформації. Закликаємо довіряти офіційним джерелам інформації», – резюмували у Центрі.

Нагадаємо, сьогодні президент Володимир Зеленський заявив, що росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції із викидом радіації.

Раніше в Енергоатомі оцінили можливі наслідки підриву росіянами охолоджувача станції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: