У Лондоні сьогодні стартує міжнародна конференція з питань відновлення України

Читать на русском
У Лондоні розпочинається дводенна конференція з відновлення України. Там будуть лідери та представники більш ніж 60 країн, а також понад 400 компаній.
ruptly

У Лондоні 21 та 22 червня проходитиме міжнародна конференція, присвячена післявоєнному відновленню України — Ukraine Recovery Conference.

Як пишуть британські ЗМІ, у заході візьмуть участь лідери та представники більш ніж 60 країн, а також понад 400 компаній із 38 країн.

Війна в Україні: яких збитків завдано житлу, освітнім та медичним закладамУ ході війни найбільше постраждала інфраструктура у Донецькій, Луганській, Харківській, Миколаївській, Київській, Чернігівській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях. Сума збитків – на інфографіці.

Україну на конференції представляють прем'єр-міністр Денис Шмигаль та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Також відомо про участь прем'єр-міністра Британії Ріші Сунака, президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та держсекретаря США Ентоні Блінкена.

Фон дер Ляєн перед конференцією підтвердила, що Євросоюз у 2024-2027 роках надасть Україні 54,58 млрд доларів фінансової допомоги.

За інформацією британського уряду, прем'єр Сунак на конференції оголосить про надання 3 млрд доларів гарантій для Світового банку: ці кошти підуть на фінансування роботи державних установ України, у тому числі шкіл та лікарень.

Крім того, Британія виділить ще 319 млн доларів на інвестиції в Україні через своє інвестиційне агентство British International Investment.

«Як ми бачили у Бахмуті та Маріуполі – що росія не може взяти, вона прагне знищити. Те ж вона хоче зробити з економікою України. Війна призвела до 29% падіння ВВП України минулого року. Але подивіться на вулиці Києва: попри загрозу нападу люди живуть своїм життям і займаються бізнесом. Уряд президента Зеленського рішуче налаштований проводити реформи, щоб зробити їх більш відкритими, прозорими та готовими до інвестицій. Це яскрава, динамічна, творча, європейська країна, яка відмовляється підкорятися», – скаже Сунак у своїй вступній промові.

Очікується, що сотні компаній, представлених на конференції, підпишуться під обіцянкою взяти участь у повоєнному відновленні України.

У програмі, оприлюдненій на сайті конференції, йдеться, що в перший день обговорюватимуть:

  • швидке відновлення зруйнованої інфраструктури;
  • довгострокове відновлення;
  • реформи, необхідні для повоєнного відновлення та розвитку торгівлі та інвестицій;
  • інвестиції в людський капітал;
  • відновлення та післявоєнну стратегію розвитку енергетики;
  • механізми страхування приватних інвестицій.

Відкриють конференцію Сунак та президент України Володимир Зеленський (віртуально). Також очікується виступ Шмигаля.

План обговорення на другий день:

  • відновлення житла;
  • цифрове відновлення та розвиток технологічного сектора;
  • роль регіонів у відновленні України;
  • прискорення гуманітарного розмінування.

Нагадаємо, перша конференція з повоєнного відновлення України відбулася у липні минулого року у швейцарському Лугано. Там Україна презентувала план відновлення країни.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль називав чотири джерела коштів на відновлення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: