Війна в Україні: яких збитків завдано житлу, освітнім та медичним закладам

Читать на русском

З'явилася друга оцінка вартості відновлення України після повномасштабної війни: як підрахували Кабмін, ООН, група Світового банку та Єврокомісія, на це потрібно 411 млрд доларів (раніше була цифра 319 млрд). «Слово і діло» розібралося, яких збитків житловому сектору, навчальним закладам та медичній інфраструктурі було завдано, і в яких областях найбільші руйнування.

За даними спільного звіту, у 50 млрд доларів оцінюється збиток, який російські війська завдали житловому сектору України.

Найбільша кількість пошкоджених житлових будинків припадає на Донецьку (збитки 15 млрд 689,8 млн доларів), Харківську (14 млрд 022,8 млн доларів), Луганську (6 млрд 742 млн доларів), Київську (4 млрд 857,2 млн доларів) та Миколаївську (2 млрд 216,1 млн доларів) області. Також збитків на суму понад мільярд завдано житловій інфраструктурі Дніпропетровської, Херсонської та Чернігівської областей.

Навчальним закладам України внаслідок бойових дій та ракетних ударів було завдано збитків на суму мінімум 4,4 млрд доларів. За рік повномасштабної війни було частково зруйновано або пошкоджено 2,7 тисяч навчальних закладів, 454 – зруйновано.

Найбільш постраждалою є Донецька область – пошкоджено або зруйновано 64% усіх навчальних закладів, збиток становить 994 млн доларів. У Харківській області, йдеться у звіті, пошкоджено чи зруйновано 38% закладів – збитки на суму 834,7 млн доларів.

У Запорізькій області збитки закладам освіти оцінено у 578,3 млн доларів, у Миколаївській області – у 350,8 млн, у Луганській – у 284,7 млн доларів.

Збитки інфраструктури сектора охорони здоров'я за рік повномасштабної війни становили близько 2,5 млрд доларів. У звіті йдеться, що пошкоджено або зруйновано 15,9% об'єктів громадського користування.

Найбільша частка збитків зосереджена у Донецькій (785,8 млн доларів), Харківській (618,3 млн доларів) та Чернігівській (259,4 млн доларів), Миколаївській (211 млн доларів), Луганській (188,2 млн доларів) областях.

Мінімально чи зовсім не постраждало житло, інфраструктура сфери освіти та охорони здоров'я у західних областях – Волинській, Івано-Франківській, Закарпатській, Тернопільській та Чернівецькій.

Нагадаємо, у Київській школі економіки назвали суму збитків інфраструктурі України за рік повномасштабної війни.

На інфографіці «Слово і діло» – перші оцінки вартості післявоєнного відновлення України.

Також ми писали, які міста України були повністю або частково зруйновані під час війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: