На відновлення України потрібно щонайменше 349 млрд доларів – спільна оцінка

Читать на русском
Першу оцінку вартості відновлення України після війни зробили Кабмін, Єврокомісія та Світовий банк. Поки що реконструкція оцінюється в 349 млрд доларів.
Reuters

Поточна вартість реконструкції та відновлення України після вторгнення росії оцінюється у 349 млрд доларів. Оскільки війна триває, ця цифра зросте найближчими місяцями.

Це результат першої спільної оцінки, проведеної українським урядом, Єврокомісією та Світовим банком.

У Мінекології оцінили збиток довкіллю за півроку війни в УкраїніЧерез вторгнення росії в Україні постраждала майже третина всього лісового фонду, зросла кількість пожеж. Росіяни окупували 8 наших заповідників та 12 національних парків.

У звіті йдеться, що потреби у відновленні та реконструкції у соціальному, виробничому та інфраструктурному секторах становлять 349 млрд доларів – це в 1,5 рази перевищує ВВП України у 2021 році.

Протягом наступних трьох років Україні знадобиться 105 млрд доларів для задоволення невідкладних потреб, таких як відновлення систем та інфраструктури освіти та охорони здоров'я, підготовка до майбутньої зими за рахунок відновлення опалення та енергопостачання будинків, підтримка сільського господарства та ремонт життєво важливих транспортних маршрутів. Крім того, витрат потребує розмінування та розбирання завалів.

Станом на 1 червня збитки Україні оцінюються в 97 млрд доларів. Найбільше постраждали житловий сектор (40% від загального обсягу завданих збитків), транспорт (31%), торгівля та промисловість (10%). Найбільш постраждалими є Донецька, Луганська та Харківська області, за ними йдуть Київська, Чернігівська та Запорізька.

Загальна шкода становить майже 252 млрд доларів.

Нагадаємо, влітку Україна презентувала план відновлення країни на спеціальній конференції у Лугано.

Тут можна докладно подивитися, скільки шкіл, будинків та лікарень потрібно відбудувати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: