Витік документів Пентагону: підозрюваному висунули офіційні звинувачення

Читать на русском
Військовослужбовцю ВПС Нацгвардії США Джеку Тейшейрі висунули офіційні звинувачення, пов’язані з незаконним зберіганням та поширенням оборонних секретів країни.
Джек ТейшейраФото з відкритих джерел

Військовослужбовцю Національної гвардії США Джеку Тейшейрі, який є фігурантом справи про витік таємних документів Пентагону, висунули звинувачення за шістьма пунктами.

Про це йдеться в повідомленні американського Міністерства юстиції.

«Велике журі присяжних у Бостоні висунуло звинувачення військовослужбовцю ВПС Національної гвардії США (USANG), дислокованому в штаті Массачусетс, у зберіганні та передачі на платформі соціальних мереж секретної інформації, пов’язаної з національною обороною», – йдеться в повідомленні.

Злив секретних документів Пентагону: що відомоІнцидент з найбільшим витоком даних розвідки США і Пентагону за останні десятиліття показує, що жодна спецслужба не застрахована від впливу непередбачуваних факторів

Згідно з обвинувальними документами, 21-річний Тейшейра, який почав служити в Національній повітряній гвардії з вересні 2019 року, з 2021-го має допуск до секретної інформації.

Стверджується, що починаючи приблизно з січня 2022 року Тейшейра навмисне, неналежним чином і незаконно зберігав та передавав інформацію національної оборони, що була класифікована як «Цілком таємно» або «Секретно», та/або конфіденційну закриту інформацію, яка може бути використана на шкоду Штатам або на користь іноземної держави, на платформі соцмереж для осіб, які не уповноважені отримувати таку інформацію.

При цьому зазначається, що він займався цим з 2022 року до моменту арешту у квітні нинішнього року.

Джеку Тейшейрі висунули звинувачення за шістьма пунктами, уточнили в Мін’юсті.

«Тейшейрі висунуто звинувачення за те, що він ділився інформацією з користувачами соціальної мережі, які, як він знав, не мали права її отримувати. При цьому він, ймовірно, порушив закон США і поставив під загрозу нашу національну безпеку», – заявив генеральний прокурор Меррік Гірлянда.

Зазначається, що кожне звинувачення в несанкціонованому зберіганні і передачі інформації про національну оборону передбачає покарання до 10 років ув'язнення, до трьох років звільнення під наглядом і штраф у розмірі до 250 тисяч доларів.

Федеральний суддя винесе вирок після розгляду Керівництва США щодо винесення вироків та інших законодавчих факторів.

Нагадаємо, у квітні в США заарештували підозрюваного у витоку документів Пентагону.

Також повідомлялося, що підозрюваному висунули звинувачення за двома пунктами.

Пізніше стало відомо, що в США відсторонили двох командирів Нацгвардії через витік секретних документів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: