Світові військові витрати досягли рекорду за вісім років – SIPRI

Читать на русском
Повномасштабна війна в Україні призвела до зростання військових видатків у Європі на 13 відсотків – більше, ніж в інших регіонах світу.

Світові військові витрати зростають восьмий рік поспіль – в 2022-му вони збільшилися на 3,7% у реальному вираженні і досягли нового максимуму 2240 млрд доларів. Військові витрати в Європі продемонстрували різке річне зростання як мінімум за 30 років.

Про це йдеться у звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

На частку США, Китаю та росії припало 56% світових витрат.

Як за вісім років змінилися оборонні витрати країн НАТОУ 2022 році країни НАТО витратить на оборону 1 трлн 189,8 млрд доларів. Як змінилися витрати кожної країни за вісім років – на інфографіці.

За даними SIPRI, військові витрати держав Центральної та Західної Європи у 2022 році становили 345 млрд доларів. У реальному вираженні витрати цих держав вперше перевищили витрати 1989 року, коли закінчувалася холодна війна, і були на 30% вищими, ніж до анексії Криму росією.

Найбільше було збільшено витрати у Фінляндії (+36%), Литві (+27%), Швеції (+12%) та Польщі (+11%).

Експерти прогнозують, що військові витрати в цьому регіоні зростатимуть і надалі. «Хоча повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, безумовно, вплинуло на рішення про військові витрати у 2022 році, побоювання щодо російської агресії накопичувалися набагато довше. Багато країн колишнього Східного блоку більш ніж подвоїли свої військові витрати з 2014 року, коли росія анексувала Крим», — сказав Лоренцо Скараццато, дослідник Програми військових витрат та виробництва озброєнь SIPRI.

Російські військові витрати зросли приблизно на 9,2% у 2022 році і становили приблизно 86,4 млрд доларів. Військові витрати України сягнули 44 млрд доларів у 2022 році.

США витратили на оборону 877 млрд доларів в 2022-му – це 39% від загальних світових військових витрат.

Сукупні військові витрати країн Азії та Океанії становили 575 млрд доларів. Китай, як і раніше, посідає друге місце у світі за витратами на військові потреби – 292 млрд доларів.

Нагадаємо, за даними SIPRI, Україна за підсумками 2022 року стала третім за величиною імпортером основних озброєнь після Катару та Індії.

Які країни є найбільшими експортерами та імпортерами – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: