Китай за допомогою росії може збільшити кількість ядерних боєголовок у чотири рази – Bloomberg

Читать на русском
Китай може використовувати російське ядерне паливо для виробництва збройового плутонію і збільшення кількості ядерних боєголовок.
Reuters

Китай може використовувати російське ядерне паливо для збройового плутонію. Ці поставки можуть дозволити Китаю збільшити кількість ядерних боєголовок у чотири рази за 12 років. Це дозволило б зрівнятися з ядерними арсеналами, розгорнутими зараз США та росією.

Про це пише Bloomberg із посиланням на представників американської розвідки.

За інформацією Пентагону, у грудні російська державна корпорація «Росатом» доставила партію урану на острів Чанбяо, що за 220 кілометрів від північного узбережжя Тайваню. На острові знаходиться реактор CFR-600 – одна з ядерних установок у світі, за якою найбільш пильно спостерігають.

«У радіоактивний попіл»: проти кого росія погрожувала застосувати ядерну зброюХто з російських політиків та яким країнам погрожував ядерною зброєю – на інфографіці. Найбільше погроз озвучує Медведєв.

Після запуску реактора, прогнозують в американській розвідці, він вироблятиме збройовий плутоній, який і допоможе Китаю збільшити запас боєголовок.

«Цілком можливо, що ця програма має суто цивільний характер. Одна річ, яка змушує мене нервувати: Китай перестав повідомляти про свої цивільні та військові запаси плутонію», – сказав аналітик-ядерник із Женеви Павло Подвиг.

«Очевидно, що Китай отримує вигоду від підтримки росії», – зазначила експертка з контролю над озброєннями Ханна Нотте. Ризик для Пекіна полягає в тому, що США можуть розширити власні арсенали у відповідь на нарощування Китаєм своїх запасів.

У Китаї відкидають побоювання США: у Міністерстві закордонних справ заявили, що Пекін «суворо виконав свої зобов'язання щодо ядерного нерозповсюдження». Представник Міністерства оборони Тан Кефей заявив на брифінгу 23 лютого, що США неодноразово звеличували «китайську ядерну загрозу» як привід для розширення свого стратегічного арсеналу.

У британському Royal United Services Institute вважають, що розширення ядерного партнерства між рф і Китаєм може вплинути на зусилля з нерозповсюдження ядерної зброї. За даними RUSI, у вересні-грудні минулого року росія поставила до Китаю майже в сім разів більше високозбагаченого урану, ніж усі країни під егідою США та МАГАТЕ за останні 30 років.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, скільки боєголовок є в наявності у ядерних країн і скільки їх розгорнуто.

Також ми дослідили ядерні доктрини цих країн та розібралися, у яких випадках вони можуть застосувати ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: