ЄС офіційно продовжив дію заборони на агроімпорт з України – на який термін

Читать на русском
ЄС поступово завершить до 15 вересня 2023 року виключні та тимчасові запобіжні заходи, що були ухвалені 2 травня 2023 року щодо імпорту пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшника з України.

Європейський Союз продовжить до 15 вересня 2023 року виключні та надзвичайні запобіжні заходи, які були ухвалені у травні щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС на кордонах з Україною.

Про це йдеться на сайті Європейської Комісії.

Повідомляється, що ЄС сприятиме ефективній роботі транзитних шляхів та імплементації Автономних торговельних заходів, що передбачають продовження режимі торгівлі між ЄС та Україною без мит та тарифів ще на один рік, до червня 2024 року.

У яких країнах ЄС протестували проти українського зерна та тимчасово заборонили його імпортП'ять країн Євросоюзу збираються чи вже заборонили імпорт української агропродукції. Докладніше – на інфографіці.

«ЄС поступово завершить до 15 вересня 2023 року виключні та тимчасові запобіжні заходи, що були ухвалені 2 травня 2023 року щодо імпорту пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшника з України, відповідно до захисних заходів, передбачений в регуляторних правилах щодо Автономних торговельних заходів. Обсяг цих заходів надалі скорочується з 17-ти до 6 тарифних ліній для чотирьох продуктів, яких це стосується», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ці тимчасові та цілеспрямовані захисні заходи були ухвалені внаслідок логістичних «вузьких місць», що утворилися для цих товарів на ринках Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Їх застосування передбачає умову, що згадані країни ЄС не будуть продовжувати односторонні обмежувальні заходи проти українського імпорту.

Передбачається, що поступове скасування цих тимчасових та виключних заходів дозволить суттєво покращити діяльність «коридорів солідарності» та відповісти на виклики, що пов’язані із транспортуванням зерна з України на зовнішні ринки.

«Ці заходи продовжують бути необхідними для застосування на обмежений період внаслідок надзвичайних обставин, що пов’язані із серйозними «вузькими місцями» та обмежений обсягом зернових сховищ перед наступним сезоном врожаю, з якими стикаються п’ять країн-членів. Спільна координаційна платформа, що біла створена для координації зусиль Європейської Комісії, Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини, а також України, дозволить покращити торговельний потік між ЄС й Україною, включаючи транзит сільськогосподарських товарів через визначені коридори», - наголошується у документі.

Нагадаємо, що першою про заборону ввезення сільгосппродукції з України оголосила Польща. Потім подібні рішення ухвалили Угорщина, Словаччина, Болгарія та Румунія. Ці країни пішли на такі кроки через зниження цін на агропродукцію на внутрішніх ринках.

На початку травня Єврокомісія запровадила заборону на експорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України. Документ, який спочатку мав діяти до 5 червня, повинен був замінити односторонні рішення щодо заборони на ввезення української агропродукції.

Україна, у свою чергу, надіслала Польщі та ЄС ноти протесту через обмеження на імпорт аграрної продукції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: