Україна надіслала Польщі та ЄС ноти протесту через обмеження на імпорт аграрної продукції

Читать на русском
Такі обмеження, якими б причинами вони не обґрунтовувалися, не відповідають Угоді про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС.
Фото: Суспільне

Україна направила до посольства Республіки Польща та представництва ЄС ноти МЗС щодо категоричної неприйнятності ситуації стосовно торговельних обмежень на імпорт аграрної продукції України.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у Facebook.

У яких країнах ЄС протестували проти українського зерна та тимчасово заборонили його імпортП'ять країн Євросоюзу збираються чи вже заборонили імпорт української агропродукції. Докладніше – на інфографіці.

Зазначається, що такі обмеження, якими б причинами вони не обґрунтовувалися, не відповідають Угоді про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС.

«Існують всі правові підстави для негайного відновлення експорту українських аграрних товарів до Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини та Болгарії, а також продовження безперешкодного експорту до інших держав-членів ЄС та загалом безперешкодного транзиту усієї української продукції в інші країни як у межах, так і поза межами ЄС», - йдеться у повідомленні.

МЗС України також закликало партнерів до пошуку збалансованого рішення на основі законодавства ЄС, Угоди про асоціацію та в дусі солідарності.

«Лише так можна спільно успішно протидіяти російській повномасштабній агресивній війні проти України та вже зараз зміцнювати Єдиний ринок ЄС, учасником якого стане Україна», - додали у дипвідомстві.

Нагадаємо, у суботу, 15 квітня, Польща оголосила про заборону на ввезення сільгосппродукції з України. Рішення прийнято у зв'язку із зниженням цін на цю продукцію на внутрішньому ринку. Слідом за Польщею заборону на імпорт запровадили Угорщина, Словаччина та Болгарія.

У п'ятницю, 28 квітня, Єврокомісія та Польща домовилися скасувати обмежувальні заходи, запроваджені польською стороною. Водночас заборона окремих країн буде замінена ембарго з боку Євросоюзу на імпорт п'яти видів продукції.

Згодом президент Володимир Зеленський обговорив із главою Євроради експорт агропродукції з України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: