Росія продовжує блокувати роботу найбільшого порту зернової угоди – Мінінфраструктури

Читать на русском
Зараз у порту Південний зосереджено понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, у тому числі Африки та Азії. Через відсутність суден на навантаження роботу порту довелося зупинити.
Фото: yuzhny.info

Росія продовжує блокувати вхідні рейси до порту «Південний», незважаючи на відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи.

Про це розповіла пресслужба міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Експорт українського зерна: як росія блокує роботу «коридору» в Чорному моріЗ перших днів підписання зернової угоди росія намагається саботувати роботу експортного коридору. Більше – на інфографіці.

За даними відомства, 19 травня було проінспектовано 3 судна, які йдуть на завантаження до портів «Одеса» та «Чорноморськ», 20 травня – два, а 21-го – чотири. При цьому в інспекції та реєстрації суден на порт «Південний» росія відмовила «в односторонньому порядку і без пояснення причин».

Зараз у порту «Південний» зосереджено понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, у тому числі Африки та Азії. Через відсутність суден на завантаження роботу порту довелося зупинити.

«Росія знайшла новий шлях, як знизити ефективність «Зернової угоди» та відповідно знизити експорт на потреби миру. Адже порт «Південний» є найбільшим портом за пропускною спроможністю, і його виключення суттєво вплине на зменшення експортних обсягів», – зазначили у відомстві.

Влада сподівається, що партнери по угоді знайдуть вихід із цієї ситуації. В іншому випадку, уточнюють у Мінінфраструктурі, можна говорити про те, що зернова угода не працює на умовах підписаної угоди.

Нагадаємо, за останні тижні росія кілька разів зупиняла роботу ініціативи під різними приводами. 17 травня глава міністерства Олександр Кубраков заявив, що зернову угоду вдалося розблокувати, вона продовжить свою дію до 18 липня.

Раніше ми розповідали, чи може росія покинути угоду і що в цьому випадку зможуть зробити Україна і союзники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: