Росія знову заблокувала роботу зернової угоди: що відомо

Читать на русском
Цього разу країна-окупант зупинила реєстрацію вхідного флоту до всіх морських портів України, які задіяні в угоді.
Фото: Getty Images

Росія знову заблокувала роботу Чорноморської зернової ініціативи. Цього разу країна-окупант зупинила реєстрацію вхідного флоту до всіх морських портів України, які задіяні в угоді.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Доля «зернового коридору»: чи може рф вийти з угодиРосійські терористи використовують зернову угоду, як один з інструментів шантажу в спробах послабити західний санкційний зашморг на шиї москви

У міністерстві розповіли, що протягом двох останніх днів росія погодилася проінспектувати лише одне судно на вхід до порту «Чорноморськ». При цьому інші учасники ініціативи погодили проходження одразу 10 кораблів на три порти.

«Деструктивна позиція росії та відсутність зареєстрованих суден на інспекцію унеможливлює складання інспекційного плану на сьогодні, про що всі сторони були повідомлені Секретаріатом СКЦ», – зазначили у відомстві.

Сумарно на інспекції у територіальних водах Туреччини чекають 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 млн тонн продовольства на загальну суму 1 мільярд доларів.

У Мінінфраструктури наголосили, що блокування реєстрації вхідних рейсів, як і блокування найбільшого порту «Південний», є грубим порушенням умов угоди. Україна вже звернулася до Секретаріату СКЦ із вимогою відновити повноцінну роботу ініціативи.

«Сподіваємося, що партнери з Ініціативи все ж таки знайдуть рішення і припинять цей шантаж росії всього світу. Адже значення зернової ініціативи вже доведено світовим продовольчим ринком, і світ не повинен мовчати», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 17 травня глава міністерства Олександр Кубраков заявив, що зернову угоду вдалося розблокувати, вона продовжить свою дію до 18 липня. Незважаючи на це, за останні тижні росія кілька разів зупиняла роботу ініціативи під різними приводами.

А 21 травня у Мінінфраструктурі повідомили, що росія продовжує блокувати вхідні рейси до порту «Південний», незважаючи на відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: