Глави МЗС Німеччини та Угорщини посварилися через блокування допомоги Україні – Politico

Читать на русском
Під час зустрічі міністрів ЄС між главами МЗС Німеччини та Угорщини виникла суперечка через блокування допомоги Україні.
Facebook/Szijjártó Péter

Міністри закордонних справ Німеччини та Угорщини Анналена Бербок та Петер Сіярто посварилися під час зустрічі міністрів у Брюсселі через блокування допомоги Україні.

Про це повідомляє Politico із посиланням на чотирьох дипломатів.

Війна в Україні: як офіційний Будапешт дистанціюється від підтримки КиєваЯк Угорщина протидіє європейським ініціативам щодо України від початку повномасштабної війни – на інфографіці.

За їхньою інформацією, причиною суперечки стала роль угорського банку OTP у війні росії проти України. Останніми днями банк опинився в центрі уваги офіційних осіб, оскільки Угорщина відмовляється схвалити допомогу Євросоюзу для України, доки Київ не виключить OTP зі списку спонсорів війни.

Коли Сіярто підтвердив позицію Угорщини під час зустрічі за зачиненими дверима, Бербок відповіла йому: вона процитувала повідомлення про те, що OTP визнає окупацію росією Донецької та Луганської областей, а також надає кредитні лінії російським військовим.

Глава МЗС Угорщини відкинув звинувачення. Обмін думки, за словами одного з дипломатів, був «цивілізованим та в нормальних рамках обговорення». На зустрічі інші країни, такі як Швеція та Естонія, також чинили тиск на Угорщину.

Видання зазначає, що ця суперечка відображає зростаюче розчарування країн Євросоюзу щодо Угорщини, яка блокує багато кроків воєнного часу, спрямованих на те, щоб покарати росію та підтримати Україну. Будапешт, як правило, поступався після отримання винятків, але постійні затримки «розлютили багатьох».

Нагадаємо, раніше в угорському уряді підтвердили, що не схвалили виділення чергового траншу з Європейського фонду миру, який фінансує військове обладнання для України.

Петер Сіярто назвав три причини такого рішення. Одна з них полягає в тому, що Україна додала OTP Bank до списку міжнародних спонсорів війни.

Вчора, за інформацією журналіста, глави МЗС країни Євросоюзу не змогли погодити виділення нового траншу фінансування на закупівлю озброєння для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: