Португалія не передаватиме Україні винищувачі F-16

Читать на русском
Лісабон не постачатиме західних винищувачів, але готовий приєднатися до навчання українських пілотів управлінню F-16.
Фото: Flickr

Влада Португалії не розглядає можливості передачі Україні американських винищувачів F-16.

Таку заяву зробив глава МЗС країни Жоау Гомеш Кравінью, його цитує Diario de Noticias.

Хто із союзників України вже приєднався до коаліції винищувачівЄвропа формує коаліцію винищувачів для України. Які країни приєдналися та чим готові допомогти – на інфографіці.

За його словами, це питання «не обговорюється», оскільки Португалія сама активно експлуатує всі літаки, які є на озброєнні.

«У нас є лише винищувачі, які потрібні безпосередньо для виконання наших національних зобов'язань, а також завдань у НАТО, тож поки це питання навіть не обговорюється», — зазначив голова зовнішньополітичного відомства.

При цьому Кравінью запевнив, що Португалія «прислухається до запитів української сторони» щодо постачання окремих запчастин для обслуговування літаків.

Окрім того, країна готова приєднатися до навчання українських пілотів.

«Ми відкриті для такої можливості. У нас є дуже хороші пілоти та інструктори, і вони готові працювати з колегами з інших країн, які також мають F-16, для навчання українських льотчиків», — сказав глава португальського МЗС.

Нагадаємо, 21 травня президент США Джо Байден офіційно підтвердив, що американська армія почне тренувати українських військових для роботи із західними винищувачами, а сьогодні голова євродипломатії Жозеп Боррель заявив, що навчання льотчиків на F-16 вже стартувало.

При цьому, за інформацією ЗМІ, США ще не визначилися, хто передаватиме Україні бойові літаки – вони чи союзники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: