Захід продовжує постачати росії мікрочіпи в обхід санкцій – Reuters

Читать на русском
Як зазначається, з квітня по листопад США та низка європейських країн поставили росії чіпів на 777 млн доларів.
Українська правда

Країни Заходу продовжують постачати країні-агресору мікрочіпи в обхід санкцій, введених проти росії через вторгнення в Україну.

Про це йдеться у розслідуванні агенства Reuters.

Як зазначається, з квітня по листопад США та низка європейських країн поставили росії чіпів на 777 млн доларів. Це комплектуючі Intel, AMD, Texas Instruments, Analog Devices та Infineon. Для цього у Туреччині та Гонконгу створювалися фірми-посередники, зареєстровані у березні 2022 року.

Російська зброя взагалі не російська: експерти знайшли в ній 650 унікальних іноземних компонентівВелика частина з компонентів, які виявили експерти, виготовлена вже після того, як проти росії ввели санкції і є для російського озброєння критичною

Згідно з даними російської митниці, з березня протягом семи місяців одна з компаній експортувала до росії комплектуючі на суму не менше 20 млн доларів, включаючи чіпи американських виробників.

Водночас, іншу фірму, турецьку Smart Trading Ltd. заснував гендиректор російської логістичної фірми Novelco Григорій Григор'єв. Згідно з російськими митними деклараціями, компанія відвантажила продукцію американських виробників напівпровідників на мінімум 660 тисяч доларів.

Розслідувачі знайшли один із постів Григор'єва на LinkedIn про те, що Novelco відкрила філію в Стамбулі і відправляє товари до росії з Туреччини і не дотримується торгових обмежень США та ЄС щодо росії. Як тільки товари прибувають до Туреччини, «відвантаження обробляються для реекспорту, і вантажі можуть прямувати до Рросії повітряним, морським, автомобільним та залізничним транспортом.

Обходити санкції росії допомагають також і в Естонії. Компанія Elmec Trade, що базується в Таллінні, у період з 1 квітня до 31 жовтня відправила до росії товарів на суму не менше 17 млн доларів.

Нагадаємо, що у ЄС з'явиться представник з контролю за дотриманням санкцій.

Серед країн, що перебувають у центрі уваги ЄС, знаходиться Туреччина, яка відмовилася дотримуватися санкцій ЄС, ухвалених проти росії. Зокрема, США та ЄС вимагають від Анкари вжити заходів щодо постачання заборонених товарів трейдерами, які прагнуть обійти жорсткий експортний контроль над промисловою та оборонною продукцією, запроваджений щодо рф. Серед інших країн, що перебувають у центрі уваги, Сербія та Об'єднані Арабські Емірати.

Напередодні Рада Євросоюзу включила обхід санкцій до списку кримінальних злочинів.

Євросоюз готується ухвалити дев'ятий пакет санкцій проти росії. Які обмеження передбачає, читайте тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: