Росії вдається обходити санкції та купувати необхідну електроніку для війни – Bloomberg

Читать на русском
Росії вдається обходити санкції Європейського Союзу та Великої сімки, щоб забезпечити постачання електроніки для війни в Україні.
Укрінформ

Росії вдається обходити санкції Європейського Союзу та «Великої сімки», щоб забезпечити постачання електроніки для війни в Україні.

Про це повідомляє Bloomberg.

Російський імпорт значною мірою повернувся до довоєнного рівня 2020 року. Аналіз даних з торгівлі показує, що передові мікросхеми, вироблені в ЄС та інших союзних країнах, поставляються до рф через треті країни, такі як Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати та Казахстан.

«Після вторгнення в Україну рік тому країни ЄС та «Великої сімки» ввели кілька раундів санкцій, щоб послабити російську військову машину та підірвати її економіку. Дані свідчать про те, що реальна дія в деяких областях поки не відповідає тому, на що можна було б сподіватися», – зазначають у виданні.

Десятий санкційний пакет проти рф: як західні країни вдарять по росіїПро те, що буде в десятому, ювілейному пакеті санкцій Заходу проти росії за її напад на Україну – в матеріалі Слово і діло

У Bloomberg зауважують, що, на перший погляд, санкції здаються ефективними, адже економіка росії скоротилася. Обмеження на європейські та американські технології послабили ключові російські галузі та підірвали їхню здатність до інновацій у майбутньому. Проте деякі товари, особливо передові напівпровідники, переправляються в росію через треті країни. У деяких випадках експорт до рф технологій, які можуть бути використані у військових цілях в Україні, фактично зріс із нуля до мільйонів доларів.

«Казахстан є показовим прикладом. У 2022 році центральноазіатська країна експортувала до росії передових напівпровідників на суму 3,7 млн доларів у порівнянні з 12 тис. доларів за рік до початку війни», – додають у виданні.

Нагадаємо, доходи країни-агресора від експорту нафти та газу за січень 2023 року скоротилися на майже 40 відсотків порівняно з січнем минулого року через введення санкцій та обмеження цін з боку Заходу.

Також писали, що десятий пакет санкцій Євросоюзу проти рф передбачає посилення контролю за експортно-імпортними операціями, зокрема заборону поставок у росію низки критично важливих технологій та промислових товарів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: