Союзники побоюються, що США зменшать підтримку України через президентські вибори – FT

Читать на русском
Союзники побоюються, що підтримка України може ослабнути через президентські вибори в США. За словами деяких джерел, Вашингтон вважає наступні п'ять місяців у війні вирішальними.
usembassy.gov

Європейські союзники України побоюються, що військова підтримка з боку США може знизитися через президентські вибори у 2024 році.

Про це пише Financial Times.

Захід має підготувати Україну до наступного етапу війни після контрнаступу – Foreign AffairsБільшість підтримки України Заходом зосереджена на короткостроковій перспективі. Але союзникам потрібно готувати українську армію до затяжного періоду війни, який буде після контрнаступу.

США є основним джерелом озброєння України, зазначає видання. За словами американських чиновників, заздалегідь затверджених коштів достатньо, щоб підтримувати Україну ще приблизно п'ять місяців.

За словами деяких союзників, які підтримують регулярні контакти зі США щодо України, Вашингтон вважає наступні п'ять місяців вирішальними для закінчення війни та «останнім реальним шансом для Києва змінити ситуацію на місцях».

«Для Америки важливо представити цю війну як успішну, зокрема для внутрішніх цілей, щоб довести, що всі ці пакети допомоги були успішними з погляду досягнень України», — сказав європейський чиновник.

«Якщо ми дістанемося вересня, а Україна не досягла значних успіхів, то міжнародний тиск на [Захід] з метою примусити їх до переговорів буде величезним. Те саме вірно і для росії, якщо контрнаступ залишить їх розбитими», – сказала одна з офіційних осіб на умовах анонімності.

Проте деякі західні офіційні особи сподіваються, що контрнаступ України принесе успіхи, які змусять володимира путіна домовитися про умови миру в тій чи іншій формі.

Деякі представники адміністрації Байдена вбачають у цьому можливість для Києва розпочати переговори. «Повідомлення [Києву] в основному полягає в тому, що це найкраще, що ви отримаєте (мається на увазі військова підтримка – ред.). У бюджеті США більше немає гнучкості, щоб продовжувати виписувати чеки, а європейські заводи зброї працюють на повну потужність», – сказав європейський чиновник.

Військові оцінки США говорять про те, що Україна навряд чи зможе досягти всіх своїх політичних цілей на полі бою цього року, навіть якщо вона досягне успіхів під час контрнаступу.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вважає, що Україна може перемогти у війні до президентських виборів у США у листопаді 2024 року.

Раніше ЗМІ писали, що Пентагону доведеться зменшити обсяги військової допомоги Україні, якщо влада найближчими місяцями не виділять додаткового фінансування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: