Правозахисники зафіксували рекордну за останні п'ять років кількість страт у світі

Читать на русском
У 2022 році було зафіксовано рекордну за п'ять років кількість страт у світі – стратили 883 особи у 20 країнах.
Geisler-Fotopress/picture Alliance

Минулого року в 20 країнах було страчено 883 особи, що на 53% більше, ніж в 2021-му. Кількість страт також є рекордною за останні п'ять років, в основному за рахунок країн Близького Сходу та Північної Африки.

Про це йдеться у доповіді правозахисної організації Amnesty International.

Журналісти за ґратами: країни-лідери за кількістю ув'язнених представників ЗМІЗа даними Репортерів без кордонів, у світі за ґратами за виконання професійних обов'язків перебуває 533 журналісти, за даними Комітету захисту журналістів – 363. Цифри рекордні.

При цьому різке зростання кількості страт не враховує тисячі страт, проведених торік у Китаї, – країна засекретила цю інформацію.

«Країни в регіоні Близького Сходу та Північної Африки порушили міжнародне право, збільшивши кількість страт у 2022 році, що свідчить про жахливу зневагу до людського життя. Кількість страчених різко зросла у всьому регіоні; в Саудівській Аравії за один день стратили 81 особу. Останнім часом, відчайдушно намагаючись придушити народне повстання, в Ірані страчували людей просто через те, що вони скористалися своїм правом на протест», – заявила генсек організації Аньєс Калламар.

У доповіді йдеться, що 90% усіх страт у світі за межами Китаю було проведено трьома країнами цього регіону: в Ірані кількість зафіксованих страт зросла з 314 у 2021 році до 576 у 2022 році; у Саудівській Аравії — з 65 у 2021 році до 196 у 2022 році; в Єгипті стратили 24 людини.

Минулого року відновили страту п'ять країн – Афганістан, Кувейт, М'янма, Палестина та Сінгапур. Крім того, збільшення числа страт також було зафіксовано у США (з 11 до 18).

Майже 40% усіх відомих страт було скоєно за злочини, пов'язані з наркотиками, зазначили правозахисники.

Казахстан, Папуа-Нова Гвінея, Сьєрра-Леоне та Центральноафриканська Республіка скасували смертну кару за всі злочини, а Екваторіальна Гвінея та Замбія скасували смертну кару лише за загальнокримінальні злочини.

Нагадаємо, торік у Білорусі запровадили смертну кару за замах на тероризм.

У березні цього року Олександр Лукашенко підписав закон про запровадження страти за державну зраду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: