В Ірані за шпигунство стратили колишнього чиновника Міноборони

Читать на русском
В Ірані за звинуваченням у шпигунстві стратили Алі Резу Акбарі, який раніше працював у іранському Міністерстві оборони.
Reuters

В Ірані за звинуваченням у шпигунстві стратили Алі Резу Акбарі, який раніше працював у іранському Міністерстві оборони.

Про це пише AP.

Відомо, що чоловік був громадянином Ірану й Великої Британії.

Його звинуватили у шпигунстві на користь британської розвідувальної служби MI-6, не надавши при цьому переконливих доказів. По місцевому телебаченню транслювалось відео з нібито зізнаннями Акбарі у скоєнні злочину проти національної безпеки, які місцеві активісти назвали вимушеними зізнаннями.

Справу відкрили ще у 2019 році, проте 11 січня Верховний суд Ірану остаточно відхилив апеляцію Акбарі і залишив смертний вирок. Чоловік до кінця заперечував свою провину. ЗМІ повідомляють, що він був повішений.

Напередодні страти заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател піддав жорсткій критиці засудження Акбарі.

«Звинувачення проти Алі Рези Акбарі та його засудження до страти політично мотивовані. Ми дуже стурбовані повідомленнями про те, що Акбарі катували під час ув’язнення, застосовували наркотики, проводили багатогодинні допити і примушували до неправдивих зізнань», – заявив він.

Нагадаємо, 14 листопада в Ірані засудили до страти одного з учасників протестів.Це покарання стало першим подібним вироком, ухваленим учасникам демонстрацій.

Додамо, Євросоюз уже запровадив кілька пакетів санкцій, основна увага яких була зосереджена на відповідальних за насильство над іранським народом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: