«Треба ще трохи попрацювати»: Зеленський та Сунак обговорили «коаліцію літаків»

Читать на русском
Зеленський та Сунак обговорювали питання надання Україні західних винищувачів. Президент сказав, що важливі рішення будуть, але над цим треба ще трохи попрацювати.
Фото: Zelenskiy/Official

Президент України Володимир Зеленський заявив, що обговорював із британським прем'єром Ріші Сунаком перспективу надання Києву західних винищувачів.

Зеленський сказав про це після переговорів у резиденції Чекерс, повідомляє The Guardian.

«Крила для свободи»: скільки літаків обіцяли Україні союзники та скільки вже передалиЗ винищувачів Україні поки що відправили лише радянські МіГ-29. Які літаки обіцяли та що передали – на інфографіці.

Президент знову заявив, що Україна хоче створити «реактивну коаліцію»: «Я думаю, що найближчим часом ви почуєте якісь, я думаю, дуже важливі рішення, але над цим треба ще трохи попрацювати».

Сунак, у свою чергу, заявив, що Велика Британія готова допомагати з навчанням українських пілотів, але постачання літаків – «непросте завдання».

«Ми будемо ключовою частиною коаліції країн, яка надає цю підтримку Володимиру та Україні. Як ми з Володимиром обговорювали, нарощування потенціалу винищувальної авіації – це не проста річ. Це стосується не лише надання літаків, а й навчання пілотів і всієї логістики, і Велика Британія може відіграти велику роль», – сказав прем'єр Британії.

Пізніше представник прем'єра сказав Reuters, що Британія поки що не планує відправляти винищувачі в Україну: «Немає жодних планів зробити це. Українці вирішили тренувати своїх пілотів на F-16, і ви знаєте, що Королівські ВПС їх не використовують».

Нагадаємо, Велика Британія цього літа розпочне початкову фазу навчання українських пілотів.

На озброєнні Британії перебувають винищувачі Eurofighter Typhoon. Їхні основні характеристики – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: