У Німеччині Зеленському вручили премію Карла Великого

Читать на русском
Міжнародна премія Карла Великого присуджується особам та організаціям, які роблять свій внесок у просування європейської єдності.
Офіс президента

У неділю, 14 травня, президенту України Володимиру Зеленському в Ахені вручили премію Карла Великого. У церемонії взяли участь голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкий.

Про це повідомляє німецьке видання Deutsche Welle.

«Ми знаємо, яку силу, волю до демократії має ваш народ», – наголосив у вітальній промові Олаф Шольц.

Після цього канцлер Німеччини українською мовою промовив: «Україна тут! Україна – це Європа! Слава Україні! Героям слава!».

Крім того, Шольц наголосив, що Зеленський абсолютно втілив у життя гасло, яке він обрав для своєї політсили – Слуга народу.

При цьому, прем'єр-міністр Польщі Моравецький підкреслив, що перші години російського вторгнення в Україну показали, що Зеленський виявився великим героєм.

«Він один із найбільших міжнародних лідерів 21 століття. Його хоробрість нагадала лідерам ЄС про важливість суверенітету та незалежності. Це ті цінності, які народи в 21 столітті ще готові пролити свою кров. Якби не його героїчне ставлення, сьогодні ЄС розділяв би дуже довгу ділянку кордону з росією. За його словами, завдяки позиції Володимира Зеленського ні наш регіон, ні вся Європа не можуть бути дестабілізовані», - зазначив прем'єр.

Він зазначив, що війна в Україні — це можливість для Європи замислитися над тим, як повернутися до основ єдиної Європи. Він наголосив, що зараз важлива солідарність з Україною.

«ЄС має протистояти росії, боротися з нею, бо це заперечує Європу і ті цінності, які ми сповідуємо», – заявив глава польського уряду.

Він зазначив, що недільна церемонія є ще одним сигналом поступового наближення України до інтеграції до європейської родини.

«Європа буде повністю об'єднана лише тоді, коли Україна стане повноправним членом. Я знаю, що це ваша мрія та наше бажання втілити її в життя», - сказав він.

Варто зазначити, що міжнародна премія Карла Великого присуджується особам та організаціям, які роблять свій внесок у просування європейської єдності.

Нагадаємо, 14 травня президент України Володимир Зеленський прибув до Берліна з офіційним візитом. Він вже зустрівся з німецьким колегою Франк-Вальтером Штайнмаєром та канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Зазначимо, що перед поїздкою до Німеччини український президент відвідав Рим, де зустрівся з президентом та прем'єром Італії.

Також Зеленський провів аудієнцію з Папою Римським.

Окрім цього, стало відомо, що президент України Володимир Зеленський після візиту до Німеччини має вирушити до Парижа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: