Зеленський зустрівся із президентом Італії: про що говорили

Читать на русском
У межах офіційного візиту до Італії президент України Володимир Зеленський провів зустріч із президентом Італійської Республіки Серджо Маттареллою.
president.gov.ua

Сьогодні, 13 травня, у межах офіційного візиту президент Володимир Зеленський обговорив із лідером Італії Серджо Маттареллою продовження підтримки України, формулу миру, посилення санкційного тиску на країну-агресора та притягнення її до відповідальності.

Про це повідомляє Офіс президента України.

«На жаль, не маю часу, щоб потиснути руку кожному й кожній, обійняти, подякувати за ту підтримку, яку з першого дня повномасштабної агресії Італія надавала Україні, нашим людям, переміщеним особам, подякувати за таке тепле ставлення до українців», – сказав Зеленський.

Він висловив вдячність за послідовну позицію Італії щодо підтримки України й комплексну допомогу у відстоюванні суверенітету й територіальної цілісності.

«Ми надзвичайно вдячні Італії за важливу військову допомогу, яка дає Україні змогу протистояти російській агресії. Запорукою нашого успіху на полі бою є своєчасне отримання необхідної допомоги», – наголосив глава держави.

Пастор, а не політик: які заяви робив Папа Римський про війну в УкраїніЩо Папа Римський Франциск говорив про війну росії проти України, чи засуджував путіна – на інфографіці.

При цьому, український лідер висловив сподівання на подальшу всебічну підтримку з боку Італії. Крім того, він наголосив на необхідності подальшого посилення міжнародного тиску на країну-агресора, зокрема завдяки новим санкціям.

«У цій війні Італія була й залишається на правильному боці, на боці правди. Ми рухаємося в напрямку перемоги. Бо перемога – це і є мир для нашої держави. Я упевнений, що суспільство Італії повністю поділяє наше ставлення, нашу справедливу боротьбу проти неспровокованої війни росії», – сказав Зеленський.

Президенти окремо обговорили зусилля України з метою відновлення миру на основі української формули миру.

«Високо ціную готовність Італії долучитися до реалізації нашої формули миру. Розраховую на участь Італії у Глобальному саміті миру, який буде проведено цього року», – зауважив глава Української держави.

Окремо Зеленський високо оцінив підтримку Італією міжнародних зусиль щодо притягнення росії до відповідальності за злочини в Україні й подякував за підтримку з боку Італії відповідної роботи Міжнародного кримінального суду, а також за участь у Керівній групі зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України.

Водночас, італійське агентство ANSA пише, що двостороння зустріч Зеленського та прем'єр-міністра Джорджи Мелоні вже почалася. Вони спілкуються англійською мовою без участі перекладачів.

Водночас, згідно з даними ЗМІ, відбуваються переговори української та італійської делегацій.

Нагадаємо, що Зеленський у суботу, 13 травня, прибув з візитом до Риму.

Раніше ми повідомляли, що український лідер зустрінеться з Папою Римським Франциском. Він також може відвідати Німеччину, де зустрінеться з президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром та канцером Олафом Шольцем.

Варто зазначити, що Італія зі своїм досвідом відродження після Другої світової війни і економічного дива 1960-х років хоче долучилися до побудови майбутнього економічного відновлення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: