У ПАР відреагували на заяву посла США про постачання озброєння до росії

Читать на русском
Міністр зв'язку ПАР запевняє, що Преторія не приймала рішень щодо експорту зброї чи боєприпасів в рф, оскільки це стало б порушенням оголошеного нейтралітету.
Мондлі ГунгубелеФото: пресслужба президента ПАР

Уряд ПАР не ухвалював рішень про експорт зброї чи боєприпасів до рф, оскільки це стало б порушенням оголошеного Преторією нейтралітету у війні Росії проти України.

Таку заяву в п'ятницю, 12 травня, зробив міністр зв'язку ПАР Мондлі Гунгубеле, його цитує Reuters.

Друзі путіна: які країни допомагають росії озброєнням для війни проти УкраїниІран, Білорусь, Північна Корея допомагають росії озброєнням для війни проти України. Також путінський режим намагався купити зброю у Сербії та М'янми та сподівається отримати допомогу від Китаю.

«Ми не давали росії жодного дозволу на постачання зброї… Вона не була санкціонована чи схвалена нами», – заявив Гунгубеле.

Чиновник також нагадав, що будь-яке завантаження зброї на судно, яке прямує до росії з Південної Африки, є «незаконним і недоречним».

У свою чергу Клейсон Моньєла, представник департаменту міжнародних відносин та співробітництва ПАР, заявив, що відомство не має даних про затверджений продаж зброї росії.

Нагадаємо, вчора посол США в Південній Африці Рубен Бріджіті звинуватив Південну Африку у постачанні боєприпасів росії через російський корабль, який пришвартувався в Кейптауні в грудні минулого року. Президент ПАР відповів на ці звинувачення стислим коментарем.

У серпні в Південній Африці проходитиме саміт БРІКС, на який запрошено володимира путіна. У ПАР після видачі ордера на арешт президента посії заявили, що взяли це до уваги і розуміють свої юридичні зобов'язання.

Але, за інформацією ЗМІ, уряд країни веде активні юридичні консультації з цього приводу та розглядає всі варіанти, щоб уникнути виконання своїх зобов'язань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: