Сенат Польщі ухвалив резолюцію щодо членства України в НАТО

Читать на русском
Сенат Польщі вважає, що на саміті НАТО влітку Україна має отримати набагато більше, ніж заяву про політику відчинених дверей.
Ілюстративне фотоEPA/EFE

Сенат Польщі одноголосно ухвалив резолюцію щодо членства України в НАТО. У ній сенатори закликають країни-члени Альянсу прийняти Україну за надзвичайною процедурою, як це було з Фінляндією.

Як йдеться на сайті Сенату, документ було ухвалено на засіданні 11 травня.

Членство України в НАТО: як до цього ставляться союзникиЯк союзники ставляться до членства України у НАТО. На інфографіці – останні заяви партнерів.

«Україна сьогодні має найсильнішу армію на континенті із надзвичайним бойовим досвідом. Українська армія швидко переозброюється технікою НАТО та використовує оперативне мистецтво та тактику, що розробляється десятиліттями серед західних союзників. Захисникам потрібна реальна підтримка через тіснішу політичну та військову співпрацю з країнами НАТО», – цитує документ «Польське радіо».

У резолюції наголошується, що на липневому саміті НАТО у Вільнюсі Україна має отримати «набагато більше, ніж у попередніх заявах про політику відчинених дверей»: саміт має стати важливим етапом підготовки України до повноправного членства.

Сенат Польщі вважає, що вступ України до НАТО має бути політичним рішенням – як у випадку Фінляндії та Швеції – результатом стратегічного аналізу викликів та загроз поза східним кордоном Альянсу.

У документі згадується, що Фінляндію та Швецію запросили до НАТО за процедурою, яка ніколи раніше не використовувалася: «Сенат Республіки Польща закликає країни-члени НАТО застосувати подібну надзвичайну процедуру до України».

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що НАТО на саміті або до кінця року має ухвалити політичне рішення щодо пропозиції графіку вступу України.

Віцепрем'єрка Ольга Стефанішина сказала, що Україна вже влітку розраховує отримати офіційне запрошення до НАТО.

Проте, не всі країни, як пишуть ЗМІ, готові щось обіцяти Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: