П'ять країн Європи виступили зі спільною заявою про підтримку вступу України до ЄС та НАТО

Читать на русском
Лідери північних країн Європи підтримуватимуть Україну надалі на шляху до майбутнього членства.
Офіс президента

Лідери північних країн-членів НАТО виступили зі спільною заявою про підтримку вступу України до ЄС та НАТО за підсумками саміту в Гельсінках, який проходив сьогодні, 3 травня.

Про це повідомляє сайт Офісу президента України.

Під час офіційного візиту до Фінляндії президент Володимир Зеленський узяв участь у саміті Україна – Північна Європа, який відбувся в Гельсінкі.

У зустрічі також взяли участь: Президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо, Прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір, Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере та Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Глава держави привітав народ Фінляндії зі вступом до НАТО й побажав Швеції якнайшвидше завершити приєднання до Альянсу.

«Прибрати невизначеність щодо безпеки – це історичне досягнення. Разом із вами НАТО складатиметься з 32 учасників. Україна може й має стати 33-ю учасницею НАТО! Я щиро цього бажаю своїй країні», – заявив Зеленський.

Зазначається, що за результатами саміту лідери країн Північної Європи та України погодили Спільну заяву.

«У Спільній заяві саміту багато пунктів, щодо яких маємо згоду. І це не просто щось політичне. Це згода, яка базується на спільності наших цінностей. Ми у Європі – від Києва до Рейкʼявіка, від Гельсінкі до Лісабона – однаково цінуємо людське життя та свободу. Кожен фланг нашого простору життя, нашого простору свободи – нашої Європи – має бути захищений. І буде! Спільно всіма нами – 33 країнами», – наголосив український лідер.

Нагадаємо, що Зеленський назвав причину свого візиту до Фінляндії та розповів перші подробиці.

Також сьогодні Зеленський заявив, що Україна непричетна до атаки на Кремль.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: