США та Німеччина поки не хочуть брати конкретних зобов'язань щодо прийняття України в НАТО – ЗМІ

Читать на русском
США та Німеччина не хочуть брати зобов'язань щодо прийняття України до НАТО, які суттєво виходять за рамки декларації 2008 року.
facebook.com/GeneralStaff.ua

США та Німеччина «за зачиненими дверима» дали зрозуміти, що поки що не хочуть брати на себе жодних зобов'язань, які суттєво виходять за межі декларації НАТО від 2008 року, щодо прийняття України до Альянсу.

Про це стало відомо німецькій агенції DPA, пише Die Welt.

Членство України в НАТО: як до цього ставляться союзникиЯк союзники ставляться до членства України у НАТО. На інфографіці – останні заяви партнерів.

У згаданій декларації була домовленість про те, що Україна та Грузія мають стати членами НАТО. Проте конкретики щодо того, коли це станеться, не було.

В адміністрації президента США не відповіли на запитання агентства про переговори перед самітом НАТО у Литві. Однак «непрямо» підтвердили, що вважають постачання військової допомоги Україні нині важливішими, ніж плани щодо вступу до Альянсу. «Ми концентруємося на тому, щоб якнайшвидше поставити більше практичної підтримки до рук українців», — сказав високопоставлений чиновник.

Агентство нагадує, що вимоги України щодо вступу до НАТО поділяють деякі країни Центральної та Східної Європи, але малоймовірно, що їм вдасться переконати союзників змінити курс.

За словами дипломатів, противники конкретної перспективи приєднання України пояснюють свою позицію тим, що ця мета нині нереалістична і може «відвернути увагу від більш важливої підтримки України». Крім цього, існує ризик того, що нові зобов'язання НАТО можуть дати росії «аргументи для ще більш агресивної війни».

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що НАТО на саміті або до кінця року має ухвалити політичне рішення щодо пропозиції графіку вступу України.

Латвія та Естонія також вважають, що члени НАТО мають узгодити конкретну «дорожню карту» щодо вступу України до Альянсу. Три країни, за інформацією ЗМІ, виступають проти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: